FOTO Radnička fronta pred HDZ-om: "Baniju i Zagreb obnoviti, HDZ do temelja sravniti"

Foto: Index

RADNIČKA FRONTA pokreće inicijativu "Za budućnost bez HDZ-a". Tim povodom prosvjeduju ispred HDZ-a.

MOGLI STE PRATITI LIVE STREAM

Prosvjed Budućnost bez HDZ-a

Objavljuje Index Vijesti u Petak, 30. rujna 2022.

Na prosvjedu Radničke fronta protiv vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji je održan na prostoru Meštrovićevog paviljona, prekoputa Središnjice HDZ-a, sudjelovalo je, prema procjeni policije, bilo 50-tak sudionika.

Po završetku skupa predsjednica RF-a saborska zastupnica Katarina Peović novinarima je izjavila da su zadovoljni i nastavit će se prosvjedima.

Na večerašnji im se prosvjed nije pridružio nitko od kolega iz drugih parlamentarnih, oporbenih stranaka, dodala je. 

Peović je novinarima rekla kako su zahtjevi RF-a nacionalizacija INA-e, te prekid sa svim arbitražama koje, kaže, Hrvatsku mogu potencijalno koštati desetke milijardi dolara.

Traže i uvođenje kvartalnog izračuna osnovnih troškova života na nacionalnoj razini kako bi se napravio plan i strategija za povećanje minimalne plaće i minimalne mirovine. Napominje da minimalna plaća mora biti definirana kao plaća koja osigurava dostojanstven život.

RF traži i donošenje zakona o podrijetlu imovine kojim će porezna uprava imati mogućnost da odmah zamrzne i blokira imovinu svim političarima, tajkunima i kapitalistima koji ne mogu dokazati porijeklo imovine. Traže i omogućavanje prioritetne i hitne obnove stambenih objekata u Zagrebu i na Banovini svim potresom pogođenim stanovnicima.

Zahtjevi Radničke fronte su i vraćanje prava na pobačaj u Ustav i omogućavanje obavljanja pobačaja u svim javnim bolnicama te obustava donošenja novog zakona o pomorskom dobru koji se, kako je rekla, piše u tajnosti. "Također, tu je i potreba da se zakon o radu ne piše u tajnosti", rekla je Peović.

Prije prosvjeda

"Uvjereni smo da je to samo prvi korak inicijative u koju će se svakim danom uključivati sve više ljudi i organizacija jer jedino na taj način – zajedno, možemo sustavno pokrenuti događanja kako bismo zaustavili pošast zvanu HDZ. Uključite se, budite dio inicijative, ili barem dođite na prosvjed u petak. Učinimo zajedno da ovo bude početak kraja pravomoćno osuđene kriminalne organizacije, a ne samo još jedan prosvjed u nizu.

Zahtjevi prosvjeda:

  • Nacionalizacija INA-e koja je predana mađarskom MOL-u u dokazano koruptivnom postupku i vraćanje u državno vlasništvo. U nadzornim odborima umjesto HDZ-ovaca imenovati predstavnike radnika i osigurati potpunu transparentnost poslovanja.
  • Izlazak iz međunarodnih trgovinskih, investicijskih i energetskih sporazuma koji sadrže klauzulu o rješavanju sporova na međunarodnim korporativnim sudovima - arbitražama koje pogoduju korporacijama nauštrb javnih financija.
  • Donošenje Zakona o porijeklu imovine kojim će porezna uprava imati mogućnost da odmah zamrzne i blokira imovinu svim političarima, tajkunima i kapitalistima koji ne mogu dokazati porijeklo imovine.
  • Omogućavanje prioritetne i hitne obnove stambenih objekata u Zagrebu i na Baniji svim potresom pogođenim stanovnicima koji žive u siromaštvu i nedostojanstvenim uvjetima.
  • Uvođenje kvartalnog izračuna osnovnih troškova života na nacionalnoj razini kako bi se napravio plan i strategija za povećanje minimalne plaće i minimalne mirovine. Minimalna plaća mora ostvarivati svoju svrhu i biti definirana kao plaća koja osigurava dostojanstven život.
  • Vraćanje prava na pobačaj u Ustav i omogućavanje obavljanja pobačaja u svim javnim bolnicama.
  • Obustava donošenja novog Zakona o pomorskom dobru koji se piše u tajnosti i kojim će se omogućiti naplaćivanje ulaska na plaže.

 "Ako podržavate neke od ovih zahtjeva, ako vam je dosta legalizirane sistemske korupcije iz koje uvijek profitiraju članovi HDZ-a i njihovi podobni "poduzetnici" i tajkuni, ako vam je stalo do budućnosti radnika, umirovljenika, studenata i obespravljene društvene većine dođite na prosvjed i dignite svoj glas!

Govor mržnje, teorije zavjere, nacionalizam i religijski ekstremizam nisu dobrodošli jer to nije budućnost kakvu želimo. Ovo je prosvjed svih nas kojima je dosta legalizirane sistemske korupcije, krađe i lopovluka pravomoćno osuđene kriminalne organizacije! Pozivamo sve pojedince, organizacije i udruge koji se u ovom prepoznaju da nam se pridruže!

Za budućnost bez HDZ-a jer s HDZ-om nema budućnosti!" stajalo je u pozivu Radničke fronte na prosvjed.
 

Pročitajte više