FOTO Razbijena još jedna kriminalna grupa. Švercali drogu i oružje u EU

Foto: MUP

NAKON što su policijski službenici u travnju ove godine proveli dva kriminalistička istraživanja međunarodnog karaktera te podnijeli kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ovim nastavkom kriminalističkog istraživanja obuhvaćena su četiri hrvatska državljana u dobi od 41, 29, 37 i 32 godine.

Policijski službenici iz Hrvatske proveli su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenima uz potporu Europola zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te zlouporabe droge i krijumčarenja oružja u sastavu zločinačkog udruženja, priopćio je MUP.

Jednom prokrijumčarili 171 kg marihuane

Sumnja se kako je 29-godišnjak, najkasnije od 22. lipnja 2020. do najranije 30. lipnja 2020., na području Zagreba, potom Španjolske, Francuske i Švedske, povezao u zajedničko djelovanje 37-godišnjaka i druge za sada nepoznate osobe radi uspostave cjelokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španjolske do Švedske i drugih europskih zemalja. Policija navodi da je mladić kontinuiranom nabavkom, prijevozom i preprodajom marihuane na ilegalnom tržištu stekao nepripadnu materijalnu korist.

Nakon što bi s 37-godišnjakom dogovorio prijevoz i rutu transporta, 29-godišnjak je organizirao njeno ukrcavanje u kamione te daljnji prijevoz pod krinkom legalnog transporta. Tako je jednom prilikom nabavio 171 kilogram marihuane koju je na području Španjolske preuzeo 37-godišnjak i ukrcao u teretno vozilo te je trebao prevesti do odredišta koje je odredio 29-godišnjak.

Međutim, u tome su ga spriječili francuski policijski službenici koji su ga, po prelasku granice na područje Francuske, zaustavili, pronašli i zaplijenili drogu, a njega uhitili. Na opisani način je počinjeno kazneno djelo zločinačkog udruženja te kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Krijumčarili i oružje

Sumnja se kako su 41-godišnjak i 29-godišnjak najkasnije od 21. svibnja 2020. do najranije 29. lipnja 2020. na području Zagreba i Splita i na području Slovenije i Italije povezali u zajedničko djelovanje 37-godišnjaka i 32-godišnjaka te druge za sada nepoznate osobe. Između sebe su podijelili uloge radi pribavljanja, prijevoza i prijenosa većih količina oružja i streljiva preko državne granice te kroz teritorij država članica EU, kao i same preprodaje, a sve u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi.

Krijumčarenje oružja su realizirali tako da je 41-godišnjak zatražio ponudu i cijene dostupnog oružja od 29-godišnjaka koji se s time obratio 32-godišnjaku. Nakon pregovora, 32-godišnjak je poslao ponudu za prodaju ukupno 31 komada zabranjenog oružja koje se nalazi u Kategoriji A Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i to za 18.000 eura.

Po postignutom dogovoru 29-godišnjak je angažirao 37-godišnjaka da otputuje radi realizacije kupoprodaje i preuzimanja oružja. Po njegovom povratku, 41-godišnjak je dogovorio cijenu i mjesto isporuke oružja na koje je, po uputama 29-godišnjaka, 37-godišnjak otputovao teretnim vozilom za Italiju preko Slovenije radi predaje naručenog oružja i streljiva. Za to je  preuzeo 50.000 eura. Novac je dostavio 29-godišnjaku koji ga je razdijelio članovima kriminalne grupacije u za sada neutvrđenim omjerima.

Na jednak način je 41-godišnjak 28. i 29. lipnja 2020. godine u najmanje dva navrata radi preprodaje oružja od 29-godišnjaka zatražio novu ponudu oružja koju je ovaj ponovno pribavio od 32-godišnjaka i to za ukupno 30 komada zabranjenog  oružja koje se nalazi u Kategoriji A te 8 komada oružja iz Kategorije B Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Počinili su kazneno djelo zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

Policija im napravila pretres

U pretragama domova i drugih prostora osumnjičenih osoba pronađeni su razni dijelovi pištolja i pušaka, futrole i ostala oprema, razno streljivo, popisi dijelova oružja, streljiva  i kripto telefona, veća količina novca, jedan omot bruto težine 290 grama smolaste materije nalik na hašiš, 28 omota ukupne bruto težine 12.955 grama suhe biljne materije nalik na marihuanu, uređaji za pohranu memorije, mobilni uređaji i prijenosna računala.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su podnijeli kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.

Kriminalističko istraživanje provedeno je uz potporu EUROPOL-a i u partnerskoj suradnji s policijama iz Francuske, Nizozemske, Belgije i Švicarske Konfederacije, priopćeno je iz MUP-a.
 

 

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više