FOTO Spasioci iz prekrcanog broda u Sredozemlju izvukli 394 migranta

Foto: EPA

POSADA dvaju humanitarnih spasilačkih brodova izvukla je u noći na nedjelju 394 migranta iz opasno prekrcanog drvenog broda u Sredozemlju u operaciji koja je trajala oko šest sati, rekao je Reutersu očevidac. 

Njemački nevladin brod Sea-Watch 3 i francuski nevladin brod Ocean Viking iz tuniških su voda, oko 68 km od obale sjeverne Afrike, izvukli i spasili migrante. Reuters piše da je ondje u trenutku spašavanja bilo još plovila.

Sea-Watch 3, koji je predvodio operaciju, preuzeo je 141 preživjelog migranta, a Ocean Viking je preuzeo ostatak nesretnih ljudi. Jahta Nadir, iz njemačke nevladine organizacije ResQ Ship, kasnije je pomogla njemačkom i francuskom brodu.

Ne zna se ima li žrtava

Ne zna se ima li među migrantima mrtvih ili ozlijeđenih.

U pretrpanu drvenu brodicu prodirala je voda, a motor joj se pokvario, rekao je Reutersu očevidac.

S obzirom na poboljšane vremenske uvjete, posljednjih je mjeseci u Sredozemlju sve više migrantskih brodova iz Libije i Tunisa koji plove prema Italiji i ostalim dijelovima Europe.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije koja surađuje s UN-om, ove je godine u bijegu pred sukobima i siromaštvom iz afričkih zemalja i s Bliskog istoka na Sredozemlju smrtno stradalo više od 1100 ljudi.

Očevidac je kazao da su brojni migranti ugledavši humanitarne brodove poskakali u more nastojeći doplivati do njih. Reuters piše da je većinom riječ o muškarcima iz Maroka, Bangladeša, Egipta i Sirije.

Pročitajte više