FOTO Speleolozi u jami u Dalmaciji našli ogromno brdo smeća. Pogledajte

U DANAŠNJOJ akciji u Gaćinoj jami kod Zagvozda speleolozi Tonći Rađa i Vedran Vrtlar iz Speleološkog društva Špiljar ustanovili su da je ovaj prirodni biser Zagore doslovno zatrpan otpadom.

Naime, zbog dojave i sumnje brojnih građana da se u ovoj krškoj jami gomilaju ogromne količine smeća, općina je u izvidnu akciju pozvala speleologe.

"Želja čelnika ove Općine bila je da se ustanovi pravo stanje na dnu jame. Radi se o 80 metara dubokoj jami na području zaselka Gaće. Ustanovili smo da se na dnu jame nalazi brdašce raznoraznog otpada koje je visoko sedam, a u bazi široko 20 metara. Procijenili smo da je odbačeno oko 60 kubičnih metara otpada", kazao je za Dalmaciju Danas Tonći Rađa.

Kaže da se mahom radi o plastici.

"Plastika čini oko 80 posto otpada, a ima tu svega, od biootpada do raznog komunalnog otpada. Ako se otpad ne izvadi iz jame, priroda će ovo sama sanirati kroz par stotina godina, no na način kakav ne bi ljudima bio poželjan. Naime, plastika će se s vremenom pretvoriti u mikroplastiku i to bi sve podzemnim vodama otišlo u polja i bunare", kaže.

Trenutno zbog ovog otpada nije ugroženo stanovništvo u blizini, no kad-tad zagađenje bi došlo do vrgoračkog područja i tamošnjeg polja, ističe Rađa.

Težak posao čišćenja

Otkrio je što se hitno planira napraviti.

"Aktivnosti bismo podijelili u dvije faze. Prva i hitna bila bi blokiranje ulaza jame. Tako bi stanovnici prestali bacati otpad. To je lakši dio. Drugi bi bilo čišćenje otpada. Općina, Županija ili Ministarstvo trebali bi prikupiti novce za sanaciju jame, no morate znati da novac ponekad nije (glavni) problem", kaže.

"Ovdje su tehnički detalji komplicirani jer će izvlačenje otpada biti sve samo ne jednostavno. Posljednje dvije godine očistili smo pet jama, a ovdje ima više otpada nego u tih pet zajedno. Mislim da će čišćenje trajati barem 15 dana, bit će potrebna vitla i slična oprema", otkriva Rađa.

Na kraju je izrazio čuđenje oko jedne stvari.

"Na stranu na trenutak stavimo silnu nesavjesnost građana koji bacaju otpad. Mene čudi kako su to uopće uspjeli u ovim količinama jer do jame vodi kozji put dugačak preko 30 metara", dodaje Rađa.

Na kraju je još jednom pohvalio Općinu Zagvozd što je na listu prioriteta stavila i ovaj veliki ekološki problem.

Pročitajte više