FOTO I VIDEO Tko su devedejci, ljudi koji danima neumorno traže Mateja

TAKOZVANI devedejci već danima neumorno traže Mateja Periša.

Posljednji zadatak bio im je pretraživanje priobalja kod Nebojšine kule blizu ušća Save u Dunav. Takozvani devedejci na prvi pogled izgledaju kao pripadnici vatrogasne brigade. Oni vatrogasci jesu, ali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula, koje je osnovano da pomogne građanima onda kada je najteže.

„Ovo je za nas kao neki hobi, ovo čovjek zavoli. Ipak, taj posao nije igra. Ne može se postati vatrogasac preko noći, potrebne su godine iskustva“, počinje priču predsjednik DVD-a Palilula Zoran Stojanovski za Novu.rs.

Iako dobrovoljci, pripadnici spomenutog udruženja dio su sistema Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije. Na terenu nema razlike između profesionalaca i devedejaca, kako ih zovu njihove kolege iz vatrogasne brigade.

"Kada krećemo na teren, svatko zna svoje mjesto i svoju ulogu. Pomagali smo i prilikom gašenja kineske robne kuće u Obrenovcu, ali i u gašenju kineskog trgovačkog centra u novobeogradskom Bloku 70", objašnjava Stojanović.

Po njegovim riječima, dosta mladih se interesira za posao vatrogasca, a prije odlaska među profesionalce, odlično im dođe praksa koju steknu u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, poput njihovog.

"Čovjek je rođen za ovaj posao ili nije. Netko je rođen da bude doktor, netko je rođen da bude novinar, a netko je rođen da bude vatrogasac. Ima tu i teških momenata, kao što su bile poplave 2014. godine na lijevoj obali Dunava. Radio sam po 20 sati, a spavao po četiri sata. U kamionu ili kod susjeda", navodi Stojanović.

Mateja traže na ušću Save u Dunav

Opremu za rad na terenu dobili su od MUP-a Srbije, ali sve troškove koje imaju plaćaju sami.

"Kada smo išli u Obrenovac na gašenje robne kuće, nas četvorica smo dali svatko po 500 dinara za gorivo. Hranu isto plaćamo sami, ali to nam je kao neki hobi, a svaki hobi košta", kaže predsjednik DVD-a Palilula.

Ističu i da im je najnoviji zadatak pretraživanje terena u cilju pronalaska nestalog Splićanina Mateja Periša.

"Mi smo pretraživali dio terena, odnosno dio obale kod ušća Save u Dunav, nismo ništa pronašli. Ovo nije prvi put da pomažemo prilikom traganja za nestalima, dosad smo tri puta bili angažirani u takvim i identičnim akcijama", dodaje.

Pročitajte više