FOTO Misterij za arheologe: U Egiptu iskopane mumije sa zlatnim jezikom

Foto: Egipatsko Ministarstvo turizma i starina

ARHEOLOZI su u Egiptu iskopali nekoliko drevnih mumija koje su umjesto jezika imale zlatne umetke. Ove neobične mumije pronađene su u nekropoli Quweisna, koja je otkrivena 1989. godine. Stručnjaci smatraju da je područje bilo naseljeno tijekom Ptolemejevog i Rimskog razdoblja, koje se protezalo od oko 300. godine prije Krista do 640. godine.

Mumije sa zlatnim jezikom iskopane su u novootkrivenom proširenju arheološkog nalazišta, gdje su pokopana brojna druga tijela iz tri razdoblja starog Egipta. Neki iskopani kosturi imaju kosti presvučene zlatom, dok su drugi pokopani u blizini zlatnih skarabeja i lotosovih cvjetova.

Tiha zemlja

Premda ovo nije prvi slučaj da su u Egiptu nađene mumije sa zlatnim jezikom, ova drevna praksa još uvijek predstavlja zagonetku za arheologe. Primjerice, stručnjaci su početkom 2021. tijekom rada na 2000 godina starom nalazištu u Egiptu otkrili lubanju s ukrasom u obliku jezika. Krajem te iste godine pronađene su mumije muškarca, žene i djeteta sa zlatnim jezicima, starije više od 2500 godina.

Kada su otkrivene ove neobične mumije, egipatsko ministarstvo turizma i starina priopćilo je da se vjerojatno radi o posmrtnom ritualu u kojem se preminulome u usta stavlja "zlatni jezik" kako bi mu se omogućilo lakše putovanje kroz zagrobni život. Naime, u starom Egiptu se vjerovalo da je zlatni jezik neophodan kako bi se udobrovoljilo gospodara i suca podzemlja Ozirisa.

Poput grčkog boga Hada, Oziris je živio među mrtvima i držao se zavjeta šutnje. Zapravo, podzemni svijet u starom Egiptu ponekad je bio poznat kao "Tiha zemlja", a Ozirisa se zvalo i Gospodarom tišine, piše Science Alert.

Oziris je očito mrzio buku, a stručnjaci smatraju da je zbog toga tijekom pogrebnih praksi u starom Egiptu bila tišina. Tek kad su se otvorila usta mumije u pripremi za zagrobni život, puštala se glazba ili proizvodio zvuk.

Misterij zlatnog jezika

Možda su drevni Egipćani smatrali da će pokopani zbog zlatnog jezika moći razgovarati s Ozirisom bez stvaranja buke? No ako je tako, zašto onda samo neke mumije imaju takav "dragocjen" jezik? Zlato je bilo popularan materijal u starom Egiptu pri izradi ukrasa za pogrebne obrede. Svjetlucavi element smatran je mesom bogova, točnije kožom boga Sunca Ra, te se povezivao s konceptom vječnosti.

Ra je bio na čelu svih staroegipatskih bogova, kreator svega, te je predstavljao suncem obasjan dio dana, dok je Oziris predstavljao sate tame. Možda je zlatni jezik simbolizirao poveznicu prema svjetlu čak i u hladnoj tami podzemnog svijeta. 

Dužnosnici egipatskog ministarstva kažu da su mumije pronađene u Quweisni u lošem stanju i da se njihove tajne raspadaju zajedno s njima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više