FOTO Pronađena mramorna glava prvog rimskog cara Augusta, stara je 2000 godina

Foto: Soprintendenza Archeologia, Belle Arti e Paesaggio del Molise

U TALIJANSKOM gradu Iserniji pronađena je 2000 godina stara mramorna glava Augusta, prvog rimskog cara.

Arheolog Francesco Giancola ostvario je ovaj nevjerojatni nalaz tijekom restauratorskih radova na srednjovjekovnom zidu koji se 2013. godine srušio zbog jakih kiša.

"Kada smo krenuli kopati iza zida, vidio sam da je zemlja počela imati drugačiju boju. Nastavili smo kopati preciznim alatom i pojavio se blok mramora. Odmah sam vidio da se radi o glavi Augustovog kipa, zbog kose i oblika očiju", kazao je Giancola.

Kip visok dva metra

Glava visoka 35 centimetara pripada periodu između 20. i 10. godine prije nove ere. Bila je dio kipa koji je bio viši od dva metra. Izrađena je od istog mramora koji je koristio talijanski renesansni umjetnik Michelangelo, a prikazuje mladog Augusta, koji je prvi car Rima postao 27. godine prije nove ere.

"Radilo se o važnom kipu. Možda je stajao u hramu posvećenom kultu carske obitelji ili na forumu. Ali to su samo hipoteze jer ne znamo gdje se na ovom području nalazio forum", rekla je arheologinja Maria Diletta Colombo.

Isernia, u drevnom svijetu poznata kao Aesernia, prvotno je bila područje na kojem je obitavao italski narod (Italici) Samniti, a kasnije je postala rimska kolonija. Grad je djelomično uništen tijekom Drugog svjetskog rata, ali je kasnije obnovljen.

"Našao sam Rim od opeke, ostavljam ga od mramora"

"Isernia ima vrlo bogatu povijest. Ispod cijelog grada nalaze se arheološki ostaci", rekao je gradonačelnik Giacomo D'Apollonio za CNN i dodao kako su tijekom iskapanja otkrivene i prazne srednjovjekovne grobnice te predmeti od terakote.

August je sagradio carstvo koje će se na kraju protezati od Velike Britanije pa sve do Egipta, a na samrtnoj postelji hvalio se da je "našao Rim od opeke, a ostavljam ga od mramora".

Pročitajte više