FOTO U Tihom oceanu se iznenada pojavio novi otok

Foto: NASA/USGS

PODMORSKI vulkan poznat kao Home Reef u otočju Tonga probudio se nakon 16 godina dubokog sna te su 10. rujna 2022. lava i komadići stijena počeli "curiti" u ocean 25 kilometara jugozapadno od otoka Late.

Krhotine su se počele skupljati na jednome mjestu te je u samo nekoliko dana nastao potpuno novi otok veličine 4000 četvornih metara i visine 10 metara. 20. rujna djelatnici Geološke službe Tonge (TGS) objavili su da se otok povećao šest puta proširivši se na 24.000 četvornih metara. Stručnjaci sumnjaju u to da će i dalje nastaviti rasti.

Vatreni prsten

Poput feniksa koji se diže iz pepela, ovaj otok će vjerojatno potonuti natrag u Vatreni prsten Tihog oceana mnogo prije nego što se neki moreplovac ponada da će kročiti na njegovu stjenovitu obalu.

Pacifički vatreni prsten, poznat i kao Tihooceanski vatreni pojas, niz je vulkana koji okružuje Tihi ocean. Tu se nalazi 40% svih aktivnih vulkana koji, uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu snagu.

Naime, kada je 2006. godine Home Reef zadnji put iznjedrio novi otok, trebalo je godinu dana da mu valovi oceana erodiraju uzvišenu površinu. A ovoga puta se radi o još nižem novonastalom otoku, piše Science Alert.

Plodni Home Reef je od 1852. u pet navrata izrodio otoke od kojih su neki dosezali između 50 i 70 metara visine. 1984. jedan je čak imao i svoju malu lagunu. Podmorska planina odgovorna za ove kratkotrajne strukture nalazi se u regiji Tihog oceana, poznatoj kao zona subdukcije Tonga-Kermadec, u kojoj se nalaze neke od najbržih konvergentnih tektonskih ploča na svijetu.

Satelitske snimke nastajanja otoka

Na tom području Tihooceanska ploča brzo klizi ispod dvije druge ploče (Kermadec i Tonga) brzinom od oko 24 centimetra godišnje, tvoreći drugi najdublji jarak na svijetu i izuzetno aktivan vulkanski luk. U ovom dijelu grebena na morskom dnu, koji se proteže od Tonge do Novog Zelanda, najveća je gustoća podvodnih vulkana na svijetu.

Satelitske snimke nedavne erupcije Home Reefa prikazuju nastajanje najnovijeg otoka. Sliku je objavila NASA koristeći podatke Američkog geološkog zavoda (USGS) od 14. rujna. Na njoj se vidi dugačak trag dima, ali i zamjetna promjena boje okolnog oceana.

NASA navodi da se ocean vjerojatno zamutio zbog pregrijane kisele morske vode koja se pomiješala s komadima vulkanskog kamenja i krhotina.

Pročitajte više