FOTO U Zagrebu nastavljeno suđenje "hrvatskom Escobaru"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DANAS je na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno suđenje Stjepanu Prnjatu, kojeg nazivaju hrvatskim Escobarom, u slučaju u kojem ga se tereti za kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Podsjetimo, Prnjat je uhićen u ožujku 2018. godine u sklopu velike akcije "Nana", u kojoj je policija zaplijenila 100 kilograma kokaina koji su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske.

USKOK je tvrdio da je Prnjat organizirao kupovinu velikih količina kokaina i pronalazak sigurnog načina njegova prenošenja pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku skrivajući ga s robom stvarno deklariranom u teretnici.

Sudilo mu se i zbog pranja novca

S ciljem realizacije plana Prnjat je u Panami kupio 100 kilograma kokaina za 300.000 eura, dok je drugookrivljeni organizirao unošenje i smještaj droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojem se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada.

Prnjat je u navedenom slučaju sklopio nagodbu na temelju koje mu je izrečena kazna od devet godina zatvora i 500.000 eura. Međutim, ovo nije bio jedini proces koji se vodio protiv Prnjata. Županijski sud u Zagrebu ga je zbog nedostatka dokaza oslobodio u slučaju u kojem mu se sudilo za pranje novca zajedno sa sestrama i majkom, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu.


 

Pročitajte više