FOTO U Zagrebu održan Pride Ride: "Dižemo glas protiv nasilja i diskriminacije"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

POČEO je treći Pride Ride u Zagrebu u organizaciji inicijative Ponosni Zagreb.

Iz inicijative poručuju kako je cilj povorke na biciklima upozoriti na diskriminaciju i nasilje koje LGBTQ+ osobe i dalje trpe.Tako dižu glas protiv diskriminacije i nasilja. Također, poručuju da neće odustati od borbe za prava dok ne ostvare potpunu ravnopravnost.

Povorka kojom se želi povećati vidljivost LGBTQ+ osoba u javnom prostoru je u 17 sati krenula s Trga dr. Franje Tuđmana. Vožnja je dalje išla rutom: prilaz Gjure Deželića - Trg Republike Hrvatske - Savska - Vodnikova - Mihanovićeva - Trg kralja Tomislava (sjeverno prema parku J. Strossmayera) - Hatzova - Draškovićeva - Boškovićeva - Zrinjevac (sjeverno prema Amruševoj) - Praška - Trg bana Josipa Jelačića - Ilica - Ul. Republike Austrije (povratak u Trg dr. Franje Tuđmana).

Pozvali vlast da uključe LGBT osobe u izmjene Obiteljskog zakona

Organizatori prosvjedne povorke pozvali su vlasti da LGBT osobe uključe u izmjene Obiteljskog zakona, traže i bolju dostupnost osnovne zdravstvene skrbi za transrodne osobe te da policija sustavno prepozna ozbiljnost zločina iz mržnje.

"Tražimo da se u Program za mlade izrijekom uvedu LGBT osobe, da nas se uključi u provedbu tog programa te da se naš identitet očituje u kulturnim politikama Grada Zagreba", poručila je novoj gradskoj vlasti suorganizatorica Azra Ayyash u Parku dr. Franje Tuđmana uoči jednosatne vožnje.

Pride Ride počeo se održavati u Zagrebu tijekom epidemioloških mjera umjesto tradicionalne Povorke ponosa, a iako su mjere ukinute, organizatori su odlučili održati prosvjednu vožnju zbog, kako su istaknuli, bujanja populizma i nacionalizama na globalnoj razini. 

Osvrnuli se na događanja u SAD-u i Oslu

Osvrnuli su se i na događanja u SAD-u, gdje su milijuni žena izgubili zakonsko pravo na pobačaj, kao i na noćašnji napad na noćni klub u Oslu, popularan među LGBTQ zajednicom.

 "Odluka američkog Vrhovnog suda pokazala je koliko jednostavno i brzo mogu nestati prava za koja smo se desetljećima borili. Takvo što kod nas se ne smije dogoditi. Nećemo dopustiti konzervativnim i klerikalnim strujama da, pod krinkom zaštite obitelji, gaze žene i ljudska prava", poručila je Ayyash.

Suorganizatorica Pridea Karla Horvat-Crnogaj smatra da je riječ o posljedicama bujanja populizma. "Zadnjih godina u svijetu, ali i u Hrvatskoj, rastu određeni populistički trendovi koji jačaju ksenofobne koncepte i nacionalizam te razgrađuju osjećaj za različitost", ocijenila je Horvat-Crnogaj te pozvala organizacije civilnog društva da osmisle način očuvanja civilizacijskog standarda.

"Društvena klima ne može se procijeniti  jednoznačno, velika je razlika između Zagreba i ruralnih sredina, Hrvatska je podijeljena", ustvrdila je Horvat- Crnogaj.

Posebno je istaknula potrebu promjene educiranja o LGBT temama i institucionaliziranu podršku marginaliziranim i ugroženim skupinama. Obrazovni sustav treba pomoći mladima da prepoznaju različitost kao bogatstvo društva, poručila je.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više