FOTO Ukrajinci u Italiji prosvjedovali protiv izvođenja ruske opere

Foto: EPA

DVADESETAK ljudi prosvjedovalo je danas ispred operne kuće La Scale u Milanu uoči otvorenja nove sezone gala izvedbom opere Boris Godunov ruskog skladatelja Modesta Musorgskog.

Mašući ukrajinskim zastavama i transparentima protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu 24. veljače, prosvjednici traže izolaciju Rusije.

"Ruska kultura tek kad rat završi"

"Rusiju treba izolirati. Želimo biti slobodni", rekla je Tatiana Sljušarenko, koja potječe iz ukrajinskog grada Irpina i u Italiji živi od 2005.

Pita se zašto La Scala nije promijenila svoj program tijekom proteklih devet mjeseci. Na jednom od transparenata je pisalo: "Ruska kultura tek kad rat završi."

Nakon prosvjeda Ukrajinaca koji žive u egzilu umjetnički direktor La Scale Dominique Meyer je branio svoju odluku da postavi to djelo na pozornicu. Radi se, kazao je, o ruskom skladatelju iz 19. stoljeća.

Također je dodao da je program donesen još prije tri godine i ne može se tumačiti kao proputinovska propaganda.

Dolaze Meloni i Von der Leyen

Kao gosti na otvorenju su najavljeni talijanska premijerka Giorgia Meloni, predsjednik Sergio Mattarella i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Trosatna opera, utemeljena na djelu ruskog pisca Aleksandra Puškina, dočarava priču o caru Borisu Godunovu, koji je poludio i umrlo shrvan tugom zbog ubojstva mladog suparnika u borbi za krunu krajem 16. stoljeća.

Pročitajte više

 

Pročitajte više