FOTO Veliki prosvjed protiv Dodika u Banjoj Luci, stigla i njegova protukandidatkinja

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

U BANJOJ LUCI danas je održan prosvjed koji su organizirale oporbene stranke zbog, kako tvrde, izborne krađe koju je počinio Milorad Dodik u utrci za predsjednika Republike Srpske. Traže poništavanje izbora.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), nakon prebrojane većine glasova Dodik vodi za 28.336 glasova ispred kandidatkinje ujedinjene oporbe Jelene Trivić.

Organizatori tvrde da se na prosvjedu okupilo oko 30 tisuća ljudi. Prije početka prosvjeda na naplatnim kućicama na ulasku u Banju Luku nastale su velike gužve.

Na prosvjed je stigla i Dodikova protukandidatkinja

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović pozvao je na mir i dostojanstvo bez nereda. Posebno je pozdravio policiju jer, kako je rekao, odoljela je pritiscima i nije zabranila šetnju gradom. Na prosvjed je stigla i Dodikova protukandidatkinja na izborima Jelena Trivić. Prosvjednici su vikali "Mile, lopove" i "pobjeda, pobjeda".

"Trajat će ova borba. Mi smo je tek počeli. Ja nemam pravo biti umorna, nemam pravo odustati i neću se povući. Nemam pravo zbog vas. Najprije ide prebrojavanje glasova, a onda potom i novi izbori", poručila je Trivić.

Stanivuković: Čuvamo Banju Luku i Republiku Srpsku

Prosvjednicima se obratio i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković koji je rekao da je situacija sada drugačija nego što je bila prije dvije godine. Kazao je da je Banja Luka mjesto svih slobodnih ljudi koji hoće samo istinu.

"I kada nam daju jedan posto šanse, mi ćemo napraviti da to bude sto posto. Najvažnija poruka je da nijedan naš političar ne može uništiti našu domovinu. Republika Srpska nema alternativu, ona ima samo nas, a mi smo obitelj", rekao je Stanivuković.

"Hvala Jeleni Trivić koja nas je svojom ustrajnošću okupila i zato smo ovdje da je podržimo. Pozivamo Centralnu izbornu komisiju da sluša što narod kaže, da se prebroji svako mjesto i da se dokaže što je i kako bilo. Ostanimo dostojanstveni i mirni u svemu. Čuvamo Banju Luku i Republiku Srpsku", zaključio je banjalučki gradonačelnik.

Podsjetimo, Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića pozvali su sve građane koji se osjećaju pokradenima i prevarenima na izborima, održanim u nedjelju, da se danas od 18 sati pridruže mirnoj šetnji Banjom Lukom kojom će jasno i nedvosmisleno iskazati svoj bunt zbog izborne prevare i krađe glasova.

Pročitajte više