Francuska u Ukrajinu sutra šalje brod s više od 1000 tona pomoći

Ilustracija: EPA

BROD s više od 1000 tona pomoći za Ukrajinu isplovit će iz marseilleske luke, što je najveća humanitarna pomoć koju je Francuska poslala od početka ruske invazije, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Operaciju je 24. kolovoza najavio francuski predsjednik Emmanuel Macron u prigodi ukrajinskog državnog praznika.

"Danas se mobiliziramo i sutra ćemo učiniti isto kako bismo pomogli u vojnom otporu koji pružaju Ukrajina i Ukrajinci te kako bismo sutra pomogli u obnovi" zemlje, rekao je francuski predsjednik u videoporuci, najavivši skori polazak broda iz marseilleske luke s teretom "namirnica, medicinskog materijala i opreme za rehabilitaciju".

Tijekom boravka u Ukrajini ministrica za europske i vanjske poslove Catherine Colonna ponovno je obavijestila predsjednika Volodimira Zelenskog i svog kolegu Dmitra Kulebu o "povećanju pomoći koju pruža Francuska, kako slanjem obrambenog oružja tako i borbom protiv nekažnjavanja na financijskom i na humanitarnom polju, poput ove operacije nazvane Brod za Ukrajinu". Ministrica će nazočiti isplovljavanju broda Aknoul iz Marseillea.

Pročitajte više