Francuski ministar: Nema velike industrijalizirane nacije bez nuklearne energije

Foto: EPA

FRANCUSKI ministar gospodarstva Bruno Le Maire predvidio je povratak nuklearnoj energiji svih velikih industrijskih zemalja, uključujući Njemačku. "Nema velike industrijalizirane nacije bez nuklearne energije", rekao je Le Maire u petak tijekom posjeta nuklearnoj elektrani Penly blizu Dieppea na sjevernoj obali Francuske.

"Sve velike industrijalizirane nacije u svijetu, sve velike industrijalizirane nacije u Europi, uključujući one koje su napravile drugačiji izbor, jednog će se dana, prije ili kasnije, vratiti nuklearnoj energiji". Jer kad bi zemlje bile suočene s izborom napuštanja svoje industrije ili oživljavanja nuklearne energije, vratile bi se nuklearnoj energiji, rekao je Le Maire, prenosi dpa. 

Povratak nuklearnoj energiji

"Pitanje je godina, neće se dogoditi odmah, ali uvjeren sam da će se velika industrijalizirana nacija, bez obzira koja, vratiti nuklearnoj energiji jer je to uvjet za održavanje njezine industrije".  

Francuski ministar gospodarstva ranije se branio od kritika, posebice iz Njemačke, o francuskoj privrženosti nuklearnoj energiji. "Ne trebamo se sramiti toga što smo velika nuklearna nacija", naglasio je Le Maire radnicima elektrane. U prilog nuklearnoj energiji govore i ekološki razlozi, rekao je. "Odluka za nuklearnu energiju je odluka za klimu".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u veljači "renesansu francuske nuklearne energije". Planiraju izgraditi šest novih nuklearnih elektrana, a razmatra se izgradnja još osam elektrana do 2050. godine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više