Francuski nogometaši šokirani rezultatima EU izbora, pozivaju na glasanje

Foto: EPA

Igrači i stožer francuske reprezentacije, koji će vjerojatno još uvijek biti u Njemačkoj kada njihova zemlja bude izlazila na birališta kasnije ovog mjeseca, dogovorili su da preko opunomoćenika daju svoj glas na parlamentarnim izborima, a neki su izrazili zabrinutost zbog skretanja zemlje udesno.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na prijevremene izbore nakon poraza svoje stranke na izborima za Europski parlament prošle nedjelje. Od 30. lipnja do 7. srpnja francuski birači izaći će na birališta kako bi izabrali novi saziv parlamenta.

Grupna faza za Francusku, s utakmicama protiv Austrije, Nizozemske i Poljske, bit će gotova do 30. lipnja. Ali Les Bleus se smatraju favoritima za plasman u nokaut-fazu, a mnogi predviđaju da će tim osvojiti Euro 2024., u finalu u Berlinu zakazanim za 14. srpnja.

Dnevnik Le Parisien izvijestio je da gotovo 40 članova francuskog tima i pomoćnog osoblja želi iskoristiti svoje pravo da imenuje opunomoćenika, poput člana obitelji, da glasa za njih na biračkom mjestu.

Zabrinutost zbog pomaka Francuske udesno

Neki, uključujući Marcusa Thurama iz milanskog Intera, izrazili su zabrinutost zbog trenutne političke klime u Francuskoj.

Macronova stranka dobila je nešto manje od 15 posto, u usporedbi s više od 31 posto za desničarsku stranku Nacionalno okupljanje.

Thuram je saznao za rezultat europskih izbora nakon prijateljske utakmice Francuske protiv Kanade, rekao je na tiskovnoj konferenciji u subotu u Paderbornu.

"Svi smo u svlačionici bili pomalo šokirani", rekao je. "Situacija u Francuskoj je tužna, ozbiljna je."

Krilni igrač Paris Saint-Germaina Ousmane Dembele također je naglasio važnost glasanja. Rekao je da je pročitao da svaki drugi Francuz nije glasao na europskim izborima.

"Moramo ih mobilizirati da glasaju", rekao je.

Veteran Olivier Giroud iznio je slično razmišljanje, rekavši: "Kad bih Francuzima morao dati samo jedan savjet, to bi bio da odu glasati. Neizlazak na izbore gotovo polovice birača nije normalan", rekao je.

Prema podacima Europskog parlamenta, u Francuskoj je glasalo 51.5 posto birača s pravom glasa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.