KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Francusko Ustavno vijeće odobrilo potvrdu o cijepljenju

Ilustracija: EPA

USTAVNO vijeće Francuske odobrilo je danas većinu odredbi spornog zakona kojim se uvodi potvrda o cijepljenju u ime zaštite zdravlja u pandemiji koronavirusa.

Parlament je u nedjelju prihvatio konačni tekst te će se potvrda o cijepljenju primjenjivati od ponedjeljka, 24. siječnja, kao što je najavio premijer Jean Castex, objavila je vlada.

Svi stariji od 16 morat će imati covid-potvrdu za lokale, restorane, barove...

Prema novom zakonu sve osobe s navršenih 16 godina morat će imati potvrdu o cijepljenju za ulazak u lokale za zabavu, restorane i barove, na sajmove i u sredstva javnog prijevoza koja povezuju pokrajine. Negativni test više neće biti dovoljan, osim za ulazak u zdravstvene ustanove.

Regulatorno tijelo zaduženo ocjenjivati usklađenost zakona s Ustavom ipak je cenzuriralo mogućnost da organizatori političkih skupova zatraže sanitarnu propusnicu od sudionika.

Šezdesetak zastupnika raznih stranki na poziv skupine Nepokorena Francuska (radikalna ljevica), kao i senatori stranke socijalista, zatražili su od Ustavnog vijeća ocjenu ustavnosti predloženog zakona jer smatraju da jedna odredba krši temeljne slobode.

Vijeće: Te odredbe nisu korak prema obaveznom cijepljenju

Vijeće je ocijenilo da odredbe potvrde o cijepljenju ne treba gledati kao na korak prema uvođenju obaveznog cijepljenja. Mjere se moraju strogo primjenjivati u skladu s rizicima i završavaju čim više ne budu potrebne, navodi se. Zakonski prijedlog predviđa da će se to dogoditi 31. srpnja.

Senatori stranke socijalista posebno su kritizirali mjeru koja predviđa da zaposlenici restorana, kafića, kinodvorana, kazališta provjeravaju identitet gostiju ako postoji neka sumnja. Ustavno vijeće smatra da nije riječ o kontroli administrativne policije, ali ipak je stavilo ograničenje da se provjera smije raditi samo ako se isključe kriteriji svake diskriminacije.

Pročitajte više