Francuzi najavljuju velike prosvjede u utorak, premijerka ne želi pregovarati

Foto: EPA

POTAKNUTI uspjehom prvog štrajka protiv mirovinske reforme, francuski sindikati pozvali su na nove velike prosvjede u utorak, ali je premijerka Elisabeth Borne ostala pri svom stajalištu i poručila da se o starosnoj granici za odlazak u mirovinu ne može pregovarati.

Veoma nepopularna reforma, protiv koje je još 19. siječnja mirno prosvjedovao jedan do dva milijuna ljudi, predviđa pomicanje dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine, što su sindikati jednoglasno odbili, ali i lijeve i krajnje desne oporbene stranke.

Premijerka odbija daljnje pregovore

Premijerka Borne je istaknula da se više ne može pregovarati o odlasku u mirovinu sa 64 godine i o ubrzavanju reforme prihvaćene 2014., za vrijeme mandata socijalista Francoisa Hollandea, kako bi se produljilo vrijeme uplaćivanja u mirovinski fond.

Vlada tvrdi da se povisivanjem dobne granice i produljenjem uplata treba zajamčiti financijska stabilnost francuskog mirovinskog sustava, što protivnici reforme osporavaju.

"Ako ne želite da zemlja bude paralizirana, vladina malena manjina mora odustati od te reforme", poručio je koordinator Nepokorene Francuske (LFI, radikalna ljevica) Manuel Bompard. Osam glavnih francuskih sindikata nada se da će efekt mase u utorak presuditi reformi, dok ankete potvrđuju porast nezadovoljstva javnosti.

U utorak se očekuje veoma težak dan

U utorak se najveći poremećaji očekuju u željezničkom i u pariškom gradskom prometu. Ministar prometa Clement Beaune upozorio je da će utorak biti težak, pa i veoma težak dan, pozivajući sve koji mogu da rade od kuće. Moguće je da će i neke škole biti zatvorene.

Nastavak prosvjeda zasad je neizvjestan. Novi štrajkovi već se najavljuju u lukama, rafinerijama i elektranama od 6. veljače. Željezničari su najavili štrajk za 7. i 8. veljače, s mogućim ponovnim izlaskom na ulicu već sredinom veljače, upozoravaju sindikati CGT i SUD.

Nacrt zakona stiže sutra u Narodnu skupštinu, gdje će o njemu prvo raspravljati povjerenstvo. Upućeno je više od 7000 amandmana, uglavnom iz redova ljevice.

Pročitajte više

 

Pročitajte više