Francuzi se sastali s Rusima u Parizu: "Mislimo da su Rusi spremni za deeskalaciju"

Foto: EPA

NA SASTANKU u Parizu kojim se željelo oživjeti Normandijski format Rusija je obećala da će se ponovo angažirati u tom procesu, rekao je izvor blizak uredu francuskog predsjednika, u kontekstu napetosti oko Ukrajine. Dužnosnik je rekao da je to dobar signal i korak prema smanjenju napetosti.

Dodao je da i dalje postoje velike razlike u stajalištima, ali i da se nada da će ih se pokušati riješiti na sastanku u Berlinu za dva tjedna.

"Ovaj sastanak je bio test"

Dužnosnik je rekao da je to prvi put u više od dvije godine da su se četiri zemlje članice Normandijskog formata dogovorile o bilo čemu i naglasio da je dogovor o bezuvjetnom prekidu vatre ključan u sadašnjem kontekstu.

"Ovaj sastanak bio je test. Mislim da smo danas vidjeli da su Rusi spremni na deeskalaciju u tom pitanju, što ćemo vidjeti hoće li se potvrditi za dva tjedna", rekao je francuski dužnosnik.

Glavni ruski pregovarač Dmitrij Kozak rekao je novinarima u Moskvi da su se politički savjetnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke usuglasili da se mora poštovati prekid vatre u istočnoj Ukrajini. 

"Još treba riješiti puno pitanja"

Kozak je isto tako rekao da treba riješiti još puno pitanja, ali i izrazio nadu da se stajališta može približiti. Potvrdio je da će se za dva tjedna u Berlinu održati novi sastanak četiriju zemalja. Rusija je rasporedila tisuće vojnika kod granice s Ukrajinom, ali tvrdi da ne priprema invaziju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više