Francuzi već 10. subotu na ulicama zbog obveznih covid-potvrda, ali sve ih je manje

Foto: EPA

OKO 80.000 prosvjednika, od kojih je više od šest tisuća u Parizu, okupilo se u Francuskoj desetu subotu zaredom, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. 

U subotu, 11. rujna, protiv covid-potvrda prosvjedovala je 121.000 ljudi, a tjedan dana prije toga 140.000, što pokazuje pad broja sudionika u odnosu na 237.000 7. kolovoza.

Među prosvjednicima bili su uglavnom radnici u zdravstvu koji su od srijede obvezni cijepiti se da mogu nastaviti raditi. Neki od njih donijeli su drastičnu odluku i dali otkaz, a oko 3000, prema podacima ministarstva zdravstva, suspendirano je jer su odbili cijepljenje.

"Ne znamo što je u cjepivu"

Obvezno cijepljenje protiv covida stupilo je na snagu za 2.7 milijuna zaposlenih u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, osoba koje pružaju pomoć u kućanstvima, članove ekipa Hitne pomoći, vatrogasce.

"Cjepivo nije sigurno, ne znamo što je u njemu, nismo zamorci", rekla je anonimno bivša njegovateljica (37 godina), koja je dala otkaz. 

Među 1600 prosvjednika u Strasbourgu bio je i 47-godišnji Fabrice, koji je bio "dobrovoljni vatrogasac 25 godina", no prestao je to raditi zbog obveze cijepljenja.

Macron najavio moguće ublažavanje mjera, antivakseri ga ne podnose

"Nisam želio ni testirati se ni cijepiti. Spašavao sam živote u svojoj karijeri i sada me odbacuju kao kužnog. Tu obvezu cijepljenja vidim kao veliko nasilje", rekao je.

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak moguće ublažavanje nekih ograničenja, no sam je meta bijesa antivaksera. 

"Dobro došli u Kontrolistan. Slava našem vođi Macronescu", pisalo je na transparentima u aluziji na nekadašnjeg rumunjskog autoritarnog vođu Nicolaia Ceausescua.

Policija je privela manji broj sudionika u cijeloj Francuskoj.

Sa 67 milijuna stanovnika, Francuska je prešla granicu od 50 milijuna cijepljenih barem jednom dozom.

Pročitajte više