Frka-Petešić priznao da se lažno prijavio na Dugom otoku i tako dobio državni stan

Foto: FAH

DRŽAVA je u rekordnom roku obnovila u potresu oštećen stan Zvonimiru Frka-Petešiću, predstojniku ureda premijera. Uglavnom, jučer je Frka-Petešić sazvao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da bi kasnila obnova cijele zgrade da mu država nije obnovila stan.

 

Radi se o državnom stanu veličine 96 metara kvadratnih u Jurišićevoj ulici. Odakle Frka-Petešiću, inače rođenom u Francuskoj, koji se u Zagreb preselio 2011. godine, pravo na stan? On pravo na njega ima kao dužnosnik koji nema prebivalište u Zagrebu. I taj kriterij on zadovoljava.

Naime, u imovinskoj kartici mu stoji kako je prijavljen u Općini Sali na Dugom otoku. I time je ispunio formalnost. 

Pitali smo Frka-Petešića kad je Općinu Sali prijavio kao svoje mjesto prebivališta, zamolivši i dokaz kojim se odgovor može potkrijepiti. Zamolili smo i da nam se dostavi odgovor na kojem je mjestu prebivališta Frka-Petešić bio prijavljen prije nego što se prijavio u Općini Sali. Donosimo naša pitanja i njegove odgovore.

Kada ste prijavili Općinu Sali kao svoje mjesto prebivališta? Molim vas, ako imate, dokaz kojim odgovor možete potkrijepiti.

Po povratku s veleposlaničkog mandata u Maroku, 31. 8. 2017., prebivalište sam prijavio u Općini Sali 27. 9. 2017. na obiteljsku kuću svog oca.

Koje se mjesto vodilo kao vaše mjesto prebivališta prije nego što ste se prijavili u Općini Sali?

Prebivalište sam, prije odlaska na četverogodišnji veleposlanički mandat u Maroku i kratko vrijeme nakon povratka s mandata, imao u Zagrebu, na adresi stana prijatelja koji sam koristio.

Kada ste živjeli u Salima? Do kad ste tamo živjeli? Kod koga ste u ovom mjestu prijavljeni?

U Salima imam obiteljsku kuću gdje provodim svako ljeto i većinu praznika. Prijavljen sam na obiteljsku kuću svog oca. Rođen sam u Parizu, gdje sam se školovao i studirao, bio sam diplomat u MVEP-u od 1996. te sam većinu svog života proveo u inozemstvu na mandatima u Parizu, Bruxellesu i Maroku.

Kad ste dobili državni stan na korištenje?

Nakon imenovanja na dužnost predstojnika Ureda predsjednika vlade, koju sam preuzeo 1. rujna 2017., Odlukom Ministarstva državne imovine dobio sam stan na korištenje 13. listopada 2017. Od 27. 10. 2017. imam prijavljeno boravište na toj adresi, na temelju čega plaćam porez na dohodak i stopu prireza od 18% koja vrijedi u Zagrebu.

Kako je moguće da predstojnik vlade dobije stan od 96 metara kvadratnih u Jurišićevoj ulici?

Nisam odlučivao o lokaciji ni o veličini stana koji je dodijeljen meni i mojoj obitelji (žena i dvoje djece), već je to odredilo i o tome me obavijestilo nadležno ministarstvo. Stoga Vas molim da pitanje uputite Ministarstvu graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine.

Kazne za neistinite podatke o prebivalištu

Inače, Zakon o prebivalištu definira prebivalište kao mjesto i adresu u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese, kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi.

Članak 16. istog tog zakona definira i novčane kazne od 500 do 5000 kuna za fizičke osobe koje prilikom prijave i odjave prebivališta i boravišta daju netočne ili neistinite podatke.

Pročitajte više

 

Pročitajte više