Financial Times: Srbija dobiva najveći rudnik litija u Europi

Ilustracija: Milos Tesic/ATAImages, Shutterstock

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sprema se dati britansko-australskoj kompaniji Rio Tinto zeleno svjetlo za razvoj najvećeg rudnika litija u Europi dvije godine nakon što je Beograd odustao od projekta, objavio je Financial Times (FT).

Vučić je za FT rekao da se čini da su nova jamstva globalnog rudarskog diva i Europske unije odgovorila na zabrinutost Srbije oko toga hoće li biti ispunjeni potrebni ekološki standardi na nalazištu Jadar na zapadu zemlje.

"Vjerujemo da Projekt Jadar ima potencijal da bude imovina svjetske klase koja bi mogla djelovati kao katalizator za razvoj lanca električnih vozila u Srbiji", rekli su iz kompanije Rio Tinto za Reuters.

Vučić: Rudnik litija bi mogao biti otvoren 2028.

Litij, koji se u EU i Sjedinjenim Državama smatra kritičnim materijalom, koristi se u baterijama za električna vozila i mobilne uređaje.

"Ako sve ispunimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028.", rekao je Vučić za FT, dodajući da se predviđa da će rudnik proizvoditi 58.000 tona litija godišnje. "To bi bilo dovoljno za 17 posto proizvodnje električnih vozila u Europi, otprilike 1.1 milijun automobila", rekao je predsjednik Srbije.

Beograd je 2022. poništio licence za projekt Jadar u Riju vrijedan 2.4 milijarde dolara nakon masovnih ekoloških prosvjeda. Ako se dovrši, projekt bi mogao zadovoljiti 90 posto trenutnih potreba Europe za litijem i pomoći da tvrtka postane vodeći proizvođač litija.

Tijekom 2021. i 2022. srpski ekolozi prikupili su 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahtijevalo da parlament usvoji zakon o zaustavljanju istraživanja litija u zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.