G7 namjerava skupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju

Foto: EPA

ČELNICI skupine G7 obećali su da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za financiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put. Američki predsjednik Joe Biden i ostali čelnici G7 pokrenuli su "Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i ulaganja" na svom godišnjem okupljanju u Schloss Elmau u južnoj Njemačkoj.

Biden je rekao da će Sjedinjene Države osigurati 200 milijardi dolara u obliku bespovratnih sredstava, saveznih fondova i privatnih ulaganja u idućih pet godina za potporu projektima u zemljama s niskim i srednjim dohotkom koji doprinose borbi protiv klimatskih promjena, poboljšanju globalnog zdravlja, jačanju ravnopravnosti spolova i digitalne infrastrukture.

Dodao je da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći od multilateralnih razvojnih banaka, državnih fondova i drugih. "Želim biti jasan. Ovo nije pomoć ili milosrđe. To je ulaganje koje će se isplatiti svima", rekao je Biden, dodajući da će to omogućiti zemljama da "vide konkretne prednosti partnerstva s demokracijama".

Europa će u istom razdoblju mobilizirati 300 milijardi eura za izgradnju održive alternative kineskoj inicijativi Pojas i put koju je kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo 2013. godine, najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Na nama je da damo pozitivan i snažan investicijski impuls svijetu i pokažemo našim partnerima u svijetu u razvoju da imaju izbor i da namjeravamo istupiti u solidarnosti kako bismo zadovoljili njihove razvojne potrebe", rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare s čelnicima Njemačke, Italije, Kanade, Sjedinjenih Država i Japana.

Tehnička pomoć

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson nisu bili prisutni, ali i njihove zemlje sudjeluju u inicijativi. Kineska investicijska shema uključuje razvoj i programe u više od 100 zemalja s ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog puta Puta svile od Azije do Europe.

Dužnosnici Bijele kuće rekli su da je kineska inicijativa Put i pojas pružila malo opipljive koristi zemljama u razvoju. 

Biden je kao primjer ulaganja SAD-a istaknuo nekoliko vodećih projekata, među njima i projekt razvoja solarne energije u Angoli vrijedan dvije milijarde dolara uz potporu ministarstva trgovine, američke izvozno-uvozne banke, američke tvrtke AfricaGlobal Schaffer i američkog projektanta Sun Africa.

Zajedno s članicama G7 i Europskom unijom, Washington će pružiti tehničku pomoć od 3.3 milijuna dolara Institutu Pasteur de Dakar u Senegalu za proizvodnju raznih cjepiva. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) također će dati do 50 milijuna dolara u idućih pet godina u globalni fond Svjetske banke za poticanje dječje skrbi.

Friederike Roder, potpredsjednica neprofitne organizacije Global Citizen, rekla je da bi najavljena ulaganja mogla biti "dobar početak" prema većem angažmanu zemalja G7 u zemljama u razvoju. Članice G7 prosječno izdvajaju tek 0.32 posto bruto nacionalnog dohotka od obećanih 0.7 posto za pomoć zemljama u razvoju, rekla je Roder. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više