Gazprom neće smanjiti isporuke plina Moldaviji

Ilustracija: EPA

RUSKI plinski div Gazprom objavio je da neće smanjiti isporuke plina u Moldaviju, a na Baltiku planira zadržati opremu za oštećene plinovode Sjeverni tok 1 i 2, piše ruski list Kommersant. Gazprom je prošlog tjedna optužio Ukrajinu da zadržava plin u tranzitu prema Moldaviji dodavši da bi mogao smanjiti isporuke.

Ukrajina je odbacila te optužbe. Danas je ruska kompanija izvijestila da ipak neće smanjivati isporuke jer je dobila novac za plin koji je isporučivala u studenome. Moldavagaz je u roku doznačio avansnu uplatu u iznosu 21.4 milijuna dolara, napisao je na Telegramu šef moldavijske kompanije Vadim Čeban.

Gazprom je potvrdio da je primio novac za plin koji bi trebao biti isporučen klijentima u Moldaviji, a trenutno se, prema priopćenju ruske kompanije, nalazi u Ukrajini. Ruski dnevni list Kommersant odvojeno je u ponedjeljak izvijestio da Gazprom planira zadržati opremu za transport plina na kompresorskim stanicama Portovaja i Slavjanskaja na obali Finskog zaljeva.

Iz Gazproma nema komentara o izvješću

Gazprom neće premještati opremu na drugu lokaciju, piše Kommersant. Kompanija nije željela komentirati izvješće. 

Stanice su upumpavale ruski plin u Sjeverni tok 1 koji je preko Baltika stizao u Njemačku, ali isporuke su prekinute krajem rujna zbog teškog oštećenja plinovoda u eksploziji. Europske zemlje pripisuju eksploziju sabotaži i provele su istragu, ali nisu objavile rezultate.

Rusija je isključena iz istraga. Gazprom je vlasnik 51 posto udjela u plinovodu, a ostatak dijele njemačke energetske grupe Wintershall i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie. Oštećen je i plinovod Sjeverni tok 2, koji nije ni pušten u rad zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte više