Gazprom odbacuje optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina

Ilustracija: EPA

RUSKI državni plinski koncern Gazprom odbacio je optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.

"Opskrba plinovodima iz Rusije u Europu 2021. godine je na povijesnim je vrhuncima, a Gazprom je povećao proizvodnju plina za 18.4 posto u odnosu na prošlu godinu. Optužbe da Gazprom ne opskrbljuje Europu dostatnim količinama plina su apsurdne", rekao je voditelj odjela za ugovaranje i cijene u Gazprom Exportu Sergej Komlev, u članku za korporativni časopis Gazproma.

On tvrdi da je Europa povećala uvoz plina dopremljenog plinovodima u prvoj polovici ove godine za 31.5 milijardi kubičnih metara ili 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te da je istodobno povećala uvoz ruskog plina za 17.2 milijarde kubičnih metara ili 22 posto.

Glavni potrošači - Njemačka, Turska, Italija

"Isporuke Gazpromova plina su na povijesnim vrhuncima, a glavnina rasta odnosi se na najvažnije kupce", piše Komlev.

Kao glavne potrošače naveo je Njemačku, Tursku i Italiju.

Proizvodnja Gazproma do kraja srpnja, prema preliminarnim podacima, dosegla je 298.2 milijarde kubičnih metara plina, što je 18.4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Istodobno je izvoz porastao za 23.2 posto, a isporuke u daleko inozemstvo na 115.3 milijarde kubičnih metara. Ti podaci dokazuju apsurdnost optužbi Gazproma o nedostatnoj opskrbi", zaključio je Komlev.

Pročitajte više