General koji je obranio Kijev otkrio kakva je taktika za obranu Bahmuta

Foto: EPA

ZAPOVJEDNIK ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski je rekao kako je njihov cilj iscrpiti i nanijeti velike gubitke ruskim snagama koje pokušavaju zauzeti grad Bahmut na istoku Ukrajine. U videu koji ga prikazuje kako se obraća vojnicima u nečemu što izgleda kao veliko industrijsko skladište, general pukovnik Sirski je poručio kako su Rusi nakon višemjesečnih borbi još uvijek fokusirani na zauzimanje Bahmuta. 

Moskva zauzimanje Bahmuta percipira kao ključan preduvjet za uspostavu potpune kontrole nad Donjeckom oblasti u istočnoj Ukrajini. "Oni ne prestaju pokušavati okružiti i zauzeti grad. Od danas je naš glavni zadatak iscrpiti nadmoćne snage neprijatelja i nanijeti mu velike gubitke. To će stvoriti potrebne uvjete za pomoć u oslobađanju ukrajinske zemlje i ubrzati našu pobjedu", rekao je Sirski u videu koji je objavljen na Telegramu. 

"Obrana Bahmuta je vojna nužnost"

Bahmut je prije rata imao oko 70.000 stanovnika, ali grad je praktički uništen tijekom otprilike osam mjeseci intenzivnih borbi. Sirski obilazi snage u blizini prve crte dok se Ukrajina priprema za potencijalnu proljetnu protuofenzivu nakon 13 mjeseci rata. 

Sirski je naglasio kako je obrana Bahmuta vojna nužnost. Dodao je kako su njegovi posjeti vojnicima na bojišnici potrebni kako bi on i drugi zapovjednici dogovorili planove koji će omogućiti "stvarne rezultate na bojnom polju", prenosi Guardian

Podsjetimo, Sirski je organizirao i vodio obranu Kijeva te je ukrajinska vojska pod njegovim vodstvom uspješno potisnula ruske snage koje su gotovo posve okružile glavni grad na početku ruske invazije u veljači prošle godine. 

Pročitajte više