Glavni ukrajinski general: Očekivali smo napad, znali smo će prvi mjesec biti ključan

Foto: EPA

ZAPOVJEDNIK ukrajinske vojske danas se sastao sa svojim kolegama iz NATO-a, gdje je govorio o tijeku rata. Kaže da situacija ide u dobrom smjeru te da su ukrajinske snage na početku invazije dobile ključnu bitku.

"Nismo više u situaciji da se samo branimo, izveli smo i niz uspješnih protunapada", rekao je glavni zapovjednik ukrajinskog Glavnog stožera general Valerij Zalužnij pred Vojnim odborom NATO-a, prenosi CNN.

"Znali smo da će se agresija dogoditi"

Ukrajinske snage su probile opsadu Harkiva i Mikolajiva i bore se u pravcu Hersona, rekao je.

Zalužnij kaže da Ukrajinci plaćaju iznimno visoku cijenu za slobodu i europski izbor, a Europa proživljava najveću sigurnosnu krizu od Drugog svjetskog rata.

"Još od 2014. smo bili svjesni da će se na kraju dogoditi agresija punih razmjera i spremali smo se na nju", dodao je.

"Ključno je ojačati proturaketnu obranu"

"Ukrajinska vojska je bila svjesna da će prvi mjesec biti prekretnica. Uspjeli smo oduzeti neprijatelju stratešku inicijativu, izazvati kritične gubitke i natjerati ih da napuste glavni cilj - zauzimanje Kijeva", rekao je Zalužnij.

Rekao je i da, unatoč ukrajinskim uspjesima, Rusi nastavljaju granatiranje visokim intenzitetom. Svaki dan u prosjeku ispale od 10 do 14 balističkih i krstarećih projektila. "To je prijetnja ne samo Ukrajini već i državama članicama NATO-a, i ključno je ojačati proturaketnu obranu", rekao je ukrajinski general.

Pročitajte više