Glumac se ispričao zbog davanja glasa indijskom liku u Simpsonima

Screenshot: YouTube

HANK Azaria se ispričao za posuđivanje glasa indijskom liku Apuu u animiranoj seriji Simpsoni.

Hank, koji je bijelac, glumio je vlasnika trgovine od 1990. godine. 

U siječnju 2020. godine je prvi put najavio da odustaje od posuđivanja glasa Apuu. Gostujući na podcastu Dax Shepherd's Armchair Expert, rekao je: "Dio mene osjeća da se trebam osobno ispričati svakom Indijcu u ovoj zemlji".

Lik je godinama kritiziran zbog jačanja rasnih stereotipa, piše CNN.

"Spoj sa sudbinom"

Pritisak na show raste od 2017. godine, kada je indijsko-američki komičar Hari Kondabolu snimio dokumentarac u kojem tvrdi da je lik Apua izgrađen na rasnim stereotipima. Nakon toga kritike su se počele gomilati.

Ali Hank je na podcastu rekao da u početku nije znao treba li prestati s posuđivanjem glasa ili ne jer nije želio povući nepromišljene poteze zbog nečeg što je moglo biti "17 hipstera u mikropivovari u Brooklynu". Iduću godinu je nastavio raditi svoj posao.

Kaže da je čitao o rasizmu i razgovarao s brojnim ljudima te da je išao na seminare.

"Shvatio sam da imam spoj sa sudbinom koji me čeka već 31 godinu", rekao je.

Iako inzistira da je lik napravljen s dobrim namjerama, kaže da je show ipak dio "strukturalnog rasizma".

"Stvarno nisam znao bolje. Nisam mislio o tome. Bio sam nesvjestan koliko relativne prednosti sam imao u ovoj zemlji samo zato što sam bijelo dijete iz Queensa", rekao je.

"Samo zato što smo imali dobre namjere ne znači da nisu postojale negativne posljedice za koje sam odgovoran", kaže glumac.

Mijenjaju se neki glumci

Gostujući na Radio 1 Newsbeat u veljači 2021., kreator showa Matt Groening je priznao da je potrebna promjena, nakon što su Simpsoni na početku pokušali zbijati šale na račun kritika.

Glumca Harryja Shearera (glas dr. Hibberta) će zamijeniti Kevin Michael Richardson, glumac koji je posuđivao glas likovima u serijama American Dad! i Family Guy.

Lik Apua je trenutno maknut iz fokusa dok se ne nađe drugi glumac koji će mu posuditi glas.

"Zatucanost i rasizam su još uvijek nevjerojatan problem i dobro je da se napokon kreće prema većoj ravnopravnosti", rekao je Matt za Newsbeat.

Pročitajte više