Godina je 2021. Splitska bolnica dobila je toplu vodu

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

SPLITSKA bolnica dobila je toplu vodu. Potvrdio nam je to ravnatelj Julije Meštrović. Nije htio ulaziti u detalje, već nas je poslao šefu tehničke službe KBC-a Split, Marijanu Bilobrku. 

On je rukovodio operacijom ugradnje cijevi koja je konačno omogućila pacijentima da se otuširaju, operu ruke i zube bez rizika od ozeblina. 

"Početkom prošlog tjedna pustili smo sustav u probni rad i evo za sad sve funkcionira. Instalirane su električne pumpe koje guraju toplu vodu. Još radimo provjere, balansiranje sustava, uklanjamo neke sitne nedostatke da isporuka vode bude osigurana i dugotrajnija", objasnio je Bilobrk. 

Prije se čekalo po deset minuta da dođe 

Kako bismo se uvjerili da smo dobro razumjeli, preciziramo: "Sad će, dakle, cijela bolnica imati toplu vodu?".

Majstor spremno odgovara: "Tako je. Sad će topla voda biti raspoloživa u svakom trenutku. Mislim, imali smo je mi i prije, ali bi se ona baš dugo čekala da dođe do špine pa bi pacijenti mislili da je uopće nema i okrenuli na hladnu vodu, pa natrag na toplu... Sustav postoji otkad je bolnica izgrađena. Taj tlak je bio prije jači, s vremenom je opadao i zato je trebalo dosta vremena da topla voda dođe do korisnika".

Prvi pacijenti se već kupaju

Dodajmo da se u prosjeku na toplu vodu čekalo desetak minuta. Pacijent s koronavirusom u prosincu je pobjegao iz splitske bolnice baš radi toga što nije mogao podnijeti da se nema gdje otuširati. 

Majstori su se uvjerili da bolesnici više ne moraju obavljati higijenu vlažnim maramicama.

"Obilazili smo odjele, gledali je li sve u redu i ustvrdili da je tako. Osoblje je pozitivno reagiralo, pacijenti se kupaju. To je lipo. Nadam se da ubuduće nećemo imati više ovakvih problema", zadovoljno će Bilobrk.

Istovremeno, Nigerija i Poljska ulažu u svemir

Hvalevrijedna investicija težila je oko 300.000 kuna, a izvođač je tvrtka Rudan. Natječaj je bio raspisan koncem prošle kalendarske godine. Nakon postupka javne nabave sklopljen je ugovor i počeli su radovi. Sve je, kaže šef tehničke službe, prošlo u najboljem mogućem redu. 

Dodajmo da vijest o konačnom dolasku tople vode u bolnicu drugog po veličini grada u Hrvatskoj stiže nakon što je objavljeno da države koje smatramo siromašnima, poput Poljske, Nigerije i Ruande - šalju satelite u svemir.

Pročitajte više