Godinama su šutjeli dok je Bandić krao i uhljebljivao. Sad Zagrebu prijete kolapsom

Foto: Borna Filic/PIXSELL

SUTRA se održava sastanak Uprave Holdinga i radnika Čistoće, a u slučaju da ne dođe do dogovora, moglo bi doći do sveopćeg kolapsa, zaprijetio je danas Zdravko Stoilković, sindikalist zagrebačke Čistoće, u Novom danu na N1 televiziji. 

"Gradonačelnik je smirio situaciju. Vidio je koliko su radnici nezadovoljni i shvatio je. Sutra je zakazan inicijalni sastanak, nadam se da će se pojaviti, rekao je da bi se uključio", rekao je sindikalist Stoilković. "Želimo maksimalno dići plaće ili slijedi kolaps", naglasio je.

>> Radnici Holdinga prijete štrajkom: Želimo maksimalno dići plaće ili prijeti kolaps

Sindikati prijete kolapsom

Prijetnje zastojem Grada Zagreba su se čule i jučer.

"U ovom trenutku smo i dalje u dogovorima i u ovom trenutku ne možemo govoriti hoće li ili neće nešto biti, ali sve je moguće, pa i štrajk", rekao je Dražen Jović iz Sindikata Zagrebačkog holdinga u razgovoru za HRT.

"Mogu samo reći da vidimo da je poslodavac na neki način osvijestio upravo ono što smo im cijelo vrijeme govorili, a to je da vrije i da bi moglo u konačnici doći do sindikalnih akcija, da su se uvjerili da su ljudi spremni, ako se ne uspijemo dogovoriti, stati i ići u štrajk", poručila je Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb.

Ukratko, sindikati su ujedinjeni u stavu da će oni, ako im gradonačelnik Tomislav Tomašević i uprava Holdinga ne ispune zahtjeve za povećanjem plaća svima zaposlenicima Holdinga, ići u štrajk, za koji kažu da bi mogao izazvati "kolaps". 

Za vrijeme Bandićevih krađa i uhljebljivanja su šutjeli

Sve takve prijetnje prvi put čujemo od sindikata Holdinga, koji je tijekom dvodesetljetne vlasti Milana Bandića, kada su stvoreni problemi koji danas opterećuju gradska poduzeća, gromoglasno šutio.

Dugovi Zagrebačkog holdinga gomilaju se godinama i najviše su narasli upravo za vrijeme Milana Bandića. Trenutno je Holding u dugu nešto manje od 5 milijardi kuna, a gradska vlast i sindikati se slažu s procjenom da postoje stotine radnika koji su višak.

Koliko je Bandić zaduživao Holding, govore sljedeće brojke - ove godine na naplatu stiže obveznica izdana u srpnju 2016., u iznosu od 1.8 milijardi kuna. Dio sredstava je iskorišten za prijevremeni otkup obveznice izdane 2007., koja je iznosila 2.3 milijarde kuna. U rujnu 2009. godine otkriveni su dokumenti koji su pokazivali kako je novac iz te prve obveznice trošen. Samo 4.8 milijuna kuna potrošeno je na vodovod, a najveći dio novca je potrošen na sumnjive operacije spašavanja proračuna Grada Zagreba.

Holding je godinama služio Bandiću za zapošljavanje politički podobnog kadra. U trenutku Bandićeve smrti Holding je zapošljavao više od 7500 ljudi. Sjetimo se samo slučaja Ane Stojić Deban, koja je prvotno bila administrativna tajnica bivšeg predsjednika Uprave Holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša, a nakon njegove smjene otišla je u Arenu Zagreb. Nakon povratka Ljubičića u Holding, vratila se i ona, i to kao voditeljica Ureda. Nakon toga Bandić ju je postavio na čelo Holdinga, kada je imala 34 godine.

Da stvar bude još gora, materijalno stanje radnika u operativnim poslovima Holdinga je često loše, dok su uhljebi na višim etažama, koje je tamo doveo Bandić, bili pristojno plaćeni. Sindikatima to nije smetalo, ni riječi nije bilo o štrajku i "kolapsu". 

Dok se sve ovo događalo, a događalo se godinama, nikakvih štrajkova nije bilo.

Pritom su spremni doista pregovarati samo s gradonačelnikom Tomaševićem, kako je pokazao štrajk radnika Čistoće. Isti je događaj pokazao i da dobar dio radnika ne vrijedi sindikatima, s obzirom na to da se sve odvijalo mimo njihove organizacije. Na kraju je štrajk prekinulo direktno Tomaševićevo uključivanje u pregovore, nakon kojega je otišao i na teren s radnicima da odradi smjenu i educira se, kako je rekao.

To ih danas ne zaustavlja da prijete općim štrajkom i kolapsom Zagreba, iako je pitanje koliko su uopće reprezentativni. Još veće je pitanje jesu li njihovi zahtjevi doista socijalni i pravedni te kako bi se sve to odrazilo na financijsku stabilnost Holdinga. 

Rokovi za dogovor Holdinga i sindikata

"Očekujemo dogovor, a što će biti u konačnici, nitko ne može prognozirati", rekla je Mirjana Kaltak i na pitanje hoće li doći gradonačelnik Tomislav Tomašević dodala: "Neka dođe. Možda bi s njim mogli neke stvari lakše dogovoriti nego s upravom."

Govoreći o najvažnijim stavkama za pregovore s radnicima Čistoće, ova sindikalistkinja je istaknula kompletna materijalna prava svih zaposlenika Holdinga i konačni dogovor da se sistematizacija mora napraviti do 28. veljače po podružnicama.

Sutra pak moraju postići dogovor oko osnovice i neoporezivih iznosa.

Tomašević: Sindikati traže jednako povećanje svima

Tomašević je po povratku iz Atene na konferenciji za medije prvo nastupio ljutito zbog kaotičnog štrajka, za koji su sindikati govorili da nije štrajk jer ga nisu organizirali. Dapače, odbijali su svaku odgovornost za štrajk, koji je evidentno bio protuzakonit. 

Gradonačelnik je na konferenciji za medije upozorio da Zagrebački holding zbog dugova i dalje može završiti u stečaju, a u tom slučaju Holdingom će upravljati stečajni upravitelj, što može značiti i privatizaciju gradskih poduzeća, protiv čega se oduvijek borio.

Prozvao je sindikate jer tvrde da štrajk nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, a u isto vrijeme žele pregovarati o povećanju materijalnih prava u Holdingu, uključujući i Čistoću. 

"Ono što je nama problematično jest da smo za razliku od prošle vlasti poštivali kolektivni ugovor u cijelosti, niti jedan dan plaća nije zakasnila, a ni bilo koja druga naknada za skoro 8000 radnika Holdinga. To je jako bitno istaknuti. Prošla vlast nije poštivala kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To morate pitati radnike i sindikate", rekao je Tomašević.

Ponovio je da je jednostranom odlukom Uprave za 13 posto povećana plaća radnicima koji imaju najniže plaće. 

"Sindikati su tražili linearno povećanje plaća svima u jednakom postotku. Ovo je sad ključna situacija, ne radi se samo o Čistoći. Ako možete imati nezakoniti štrajk, ja ne znam da se ikada to u Hrvatskoj dogodilo - nenajavljeni štrajk koji ide unedogled unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i što su jednostrano povećane plaće", dodao je.

Hoće li zahtjevi sindikata dovesti do privatizacije Holdinga?

Tvrdi da se ovdje ne radi o dječjoj igri te da svi trebaju biti razumni. "Mi ćemo sve brojke staviti na stol. Razgovarat ćemo koji su troškovi rada. Holding u srpnju mora platiti stare dugove za obveznicu koju je bivši gradonačelnik potrošio od 2.3 milijarde kuna, koje odjednom stižu na naplatu", poručio je.

>> Tomašević o štrajku u Čistoći: Ovo nije igra, moglo bi doći do privatizacije Holdinga

"Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće su nešto manje od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding, onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego što smo planirali", kazao je Tomašević, koji tvrdi da taj novac nemaju.

Uvjeren je kako bi se ispunjenjem zahtjeva ugrozila opstojnost Holdinga, koji je bio na rubu bankrota kad je preuzeo vlast. "Ako Holding ide u stečaj, onda Grad više ne upravlja Holdingom kao vlasnik, nego stečajni upravitelj. To nije prijetnja. Ja sam bio taj koji se s radnicima borio protiv privatizacije 2013., kada je bivši gradonačelnik to htio napraviti. Vjerujem da ni radnici to ne žele jer znaju, ako dođe do privatizacije, da će se pogoršati uvjeti rada", istaknuo je gradonačelnik.

Tomašević poštuje kolektivni ugovor, za razliku od Bandića

"Mi smo im dali ugovore o radu jer zaslužuju. Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk", dodao je.

Tomašević priznaje da je iz sadašnje perspektive jasno da su sankcije protiv radnika bile preteške. "S druge strane imate građane koji su frustrirani jer odvajaju i onda vide radnike koji stavljaju otpad u jedan kamion. Naravno da to potkopava sistem. I ostali radnici Čistoće su rekli da su ta trojica radnika pogriješila, ali da je sankcija bila preteška", ponovio je. 

Dakle, Tomaševićeva gradska uprava poštuje kolektivni ugovor, zaposlila je agencijske radnike, otpustila 700 Bandićevih uhljeba, povećala je operativnim radnicima Čistoće samoinicijativno plaće za 13 posto, pregovara u dobroj vjeri, a sindikati sve to dočekuju na nož i prijete eskalacijom. Sve to nije postojalo u Bandićevo vrijeme, dok se Holding punio uhljebima, ali nije bilo većih prigovora sindikata. 



Holding najavio da će dodatno investirati u materijalna prava radnika

Vrijedi podsjetiti i da se uprava Holdinga prije samo mjesec dana pohvalila unapređenjem materijalnog statusa radnika. "Ukupna dodatna sredstva koja će ZGH investirati u materijalna prava radnika od siječnja iznose 46.5 milijuna kuna na godišnjoj razini, što predstavlja rast od 7.67% godišnje bruto mase plaća i neoporezivih isplata", naveli su.

>> Zagrebački holding povećava plaće

"Uz to, tijekom 2023. godine će dodatnih 13.5 milijuna kuna biti usmjereno na usklađivanje plaća radnika koji rade iste poslove unutar neke organizacijske jedinice ili poslove iste složenosti u različitim podružnicama, čime će ukupno povećanje iznositi 60 milijuna kuna na godišnjoj razini", objasnili su iz Holdinga.

"Različito povećanje plaća za radnike u nižim kategorijama složenosti radnih mjesta osigurava da radnici koje su inflacija i rast troškova potrošačke košarice najviše pogodili, i dobiju najviše, i u stvarnom iznosu i u postotku. Uslijed ovakve distribucije primanja i prava, najveći utjecaj će osjetiti komunalni djelatnici i zaposlenici koji rade operativne poslove", poručili su tada iz Holdinga.

Uprava je svim radnicima, "u ozračju Božića", kako su napisali, isplatila i dodatnu prigodnu blagdansku nagradu u neto iznosu od 500 kuna, uz već ranije isplaćenu božićnicu od 1250 kuna.

Tomašević želi više povećati plaće slabo plaćenim terenskim radnicima, sindikat protiv

Nakon štrajka radnika Čistoće, koji je završio u četvrtak, dogovoreno je da se pet zahtjeva štrajkaša odmah ispuni, a o ostalih šest će se razgovarati u sljedećih mjesec dana. Dogovor je s radnicima postigao osobno Tomašević. 

Prihvaćeni su zahtjevi o novoj sistematizaciji u roku 30 dana, plaćanju kartica vozača, donošenju detaljnih uputa o postupku izvođenja radnih operacija, boljoj HTZ opremi i besplatnom parkingu u blizini podružnice Čistoće u Folnegovićevoj ulici.

Pregovori se nastavljaju o povećanju osnovice za 12 posto, stalnom dodatku od 200 eura, povećanju koeficijenata na 1.80 za prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2.40 za drugu grupu složenosti poslova, dodatku na otežane uvjete rada i pokrivanje pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb. Cijene komunalnih usluga ovisit će o pregovorima sa sindikatima i predstavnicima radnika, posebice kada je riječ o Čistoći. 

S obzirom na inflaciju i povećanje troškova života, nije iznenađujuće što sindikati traže povišice. No, upitno je što traže jednaku povišicu za sve u Holdingu, neovisno o tome je li radnik u operativi kojeg je Bandić prethodno godinama držao na minimalcu ili pak neki činovnik u administraciji koji već ima plaću od 9-10 tisuća.

Tko je u pravu?

Treba li radnik koji smjenu provodi vani na terenu i za to sada prima pet tisuća kuna dobiti 12 posto povećanje kao i neki udarač pečata koji sjedi u toploj kancelariji, a već ima dobru plaću? Je li to pravedno? Sindikat tvrdi da jest, gradonačelnik da nije.

Dakle, ako bude po želji sindikata, Zagreb će se od kolapsa spasiti samo ako Tomašević nastavi tetošiti Bandićeve uhljebe na račun radnika koji doista rade i od čijeg rada ovisi svakodnevno funkcioniranje Zagreba.

Pročitajte više