Golem broj novih ruskih firmi i poduzetnika u Srbiji, najviše iz IT sektora

Foto: EPA

U SRBIJI je od početka ruske invazije na Ukrajinu povećan broj osnovanih tvrtki ruskih državljana. Od veljače do svibnja u Srbiji je registrirano 480 samostalnih obrtnika i 194 firme čiji su osnivači ruski državljani, navode iz Agencije za privredne registre (APR), prenosi BBC na srpskom.

Najviše njih, 268 poduzetnika i 29 firmi, dolazi iz IT sektora, dodaju. "Došli smo ovdje da ostanemo, a ja sam registrirao firmu zato što je to jedan od najlakših načina da dobijem papire", rekao je Vsevolod, IT stručnjak koji se prije mjesec i pol doselio iz Rusije u Novi Sad.

"Pričalo se o općoj mobilizaciji"

Ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je novi val ruske emigracije. Zemlju je između siječnja i ožujka 2022. godine napustilo 3.8 milijuna ljudi, tvrdi Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije (FSB).

Vsevolod kaže da je o odlasku iz Rusije s djevojkom razmišljao nekoliko godina. "Željeli smo probati život u inozemstvu, ali smo živjeli pristojno. Onda se naša svakodnevica odjednom srušila", kaže. Strahovao je od zatvaranja granica, poziva u vojsku, ali i da će mu posao i plaća u europskoj kompaniji za koju radi biti ugroženi. 

"Pričalo se o općoj mobilizaciji, Rusija je isključena iz SWIFT-a, uvedena su internetska ograničenja pa smo odlučili otići", dodaje.

Najviše novoregistriranih firmi i poduzetnika bavi se programiranjem

Najviše firmi i poduzetnika koji su se registrirali u Srbiji, a iz Rusije su, između 24. veljače i 5. svibnja, bave se programiranjem. Slijede konzultantske usluge, trgovina na veliko, proizvodnja audiovizualnih proizvoda i kinematografskih djela, dizajnerska djelatnost i reklamne agencije.

Dolazak Rusa i Ukrajinaca podigao je cijene stanova u Srbiji, tvrde agenti za nekretnine. Cijene iznajmljivanja skočile su do 40 posto, navode. Iznajmljivanje jednoipolsobnog stana od oko 50 kvadrata u središnjoj beogradskoj općini Vračar dosad je koštalo između 450 i 650 eura, a sada više od 800 eura, dodaju.

Direktor agencije Art Nekretnine Uroš Jovanović kaže da na srpskom tržištu nekretnina nikada nije bilo više Rusa. "U pitanju su stotine ljudi koji traže stanove za iznajmljivanje, ali nisu pretjerano zainteresirani za kupovinu", rekao je Jovanović za Novu.rs. Prema njegovoj procjeni njih 95 posto je zainteresirano za iznajmljivanje, dok ostatak za kupovinu.

Pročitajte više