Gotova važna konferencija o obnovi Ukrajine. Evo što Zapad traži od Ukrajine

Foto: EPA

MEĐUNARODNA dvodnevna konferencija u Švicarskoj o obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom okončana je danas potpisivanjem Deklaracije iz Lugana koja sadrži niz načela kojima će se voditi proces obnove i oporavka.

Potpisnici Deklaracije, predstavnici iz više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Europsku investicijsku banku (EIB), obvezali su se na političku, financijsku i tehničku pomoć Ukrajini, koja tvrdi da bi obnova zemlje mogla koštati do 750 milijardi američkih dolara.

Potpisnici su također osudili rusku vojnu agresiju i pozvali Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine.

Što EU traži od Ukrajine?

Načela koja se navode u Deklaraciji su unutarnje reforme, a EU posebice navodi da Kijev mora ostvariti napredak na području vladavine prava, zauzdavanja oligarha, borbe protiv korupcije i osiguravanja temeljnih prava te transparentnost, odgovornost i poštovanje zakona. Traže i jednakost spolova, uključivost i održivost.

"Učinkovito i transparentno upravljanje te učinkovita i žustra koordinacija između donatora i vlade su ključni za oporavak", rekao je Alfred Kammer, direktor europskog ogranka MMF-a.

On tvrdi da će provedba reformi, kako bi se osnažile institucije i javne politike, pridonijeti preobrazbi gospodarstva te potaknuti rast i životni standard Ukrajinaca.

Pročitajte više