Gotove su obdukcije svih Poljaka iz autobusa: "Najvažnija je obdukcija vozača"

Foto: Pixsell/Zeljko Lukunic

POGINULA su oba vozača poljskog autobusa koji je u subotu sletio s autoceste A4 kod Brezničkog Huma i obavljene su obdukcije svih stradalih Poljaka, potvrdio je u ponedjeljak za Hinu glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić.

U prometnoj je nesreći poginulo ukupno 12 osoba, a 32 su ozlijeđene, svi poljski državljani. Glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić potvrdio je da su obavljene obdukcije stradalih Poljaka.

 

"Najvažnija je obdukcija preminulog vozača"

„Obavljene su obdukcije na stradalima i prikupljaju se podaci o samom putu autobusa i svim događajima koji su prethodili slijetanju autobusa s autoceste. Najvažnija je obdukcija preminulog vozača, informacije koje će se dobiti o njegovom stanju“, kazao je Galić.

Dodao je da su oba vozača autobusa smrtno stradala i da je neosporno utvrđeno koji je vozač upravljao autobusom u trenutku nesreće. „Vozač je bio u vozačkom sjedalu i vezan sigurnosnim pojasom“, rekao je Galić.

Glasnogovornik ŽDO je kazao i da Državno odvjetništvo treba ustanoviti je li počinjeno kazneno djelo i tko ga je eventualno počinio, a potom će se donijeti odluka jer se kazneni postupak ne može voditi protiv osobe koja nije živa.

„Nakon prikupljanja svih podataka Državno odvjetništvo će odlučiti hoće li se postupak voditi ovdje ili u Poljskoj s obzirom da se radi o svim stradalima državljanima Poljske“, izjavio je Galić.

Dvoje Poljaka još u kritičnom stanju

U poljskom autobusu bila su 42 putnika, koji su krenuli u petak iz Varšave na hodočašće u Međugorje. No u prometnoj nesreći u subotu ujutro na autocesti A4, kod Brezničkog Huma, njih 11 je smrtno stradalo na mjestu nesreće, još jedna osoba je umrla u KBC-u Zagreb, a 32 osobe su ozlijeđene.

Dvoje teško ozlijeđenih Poljaka i dalje je u kritičnom stanju, dok je stanje ostalih zbrinutih u hrvatskim bolnicama uglavnom stabilno, doznaje se danas u Ministarstvu zdravstva RH o stanju putnika poljskog autobusa.

Poljska planira ovaj tjedan, moguće već u srijedu, vratiti kući desetak ozlijeđenih u prometnoj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma, najavio je ranije danas zamjenik poljskog ministra zdravstva Waldemar Kraska. Rekao je kako su poljske vlasti u stalnom kontaktu s hrvatskim bolnicama u kojima se nalazi tridesetak ozlijeđenih Poljaka, prenosi agencija PAP. Poljska je u kontaktu i s obiteljima žrtava koje su stigle u Hrvatsku. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više