Grad Varaždin: Država je u tišini prva blokirala i ovršila Varteks

Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL

IZ Grada Varaždina danas su priopćili da je Varteks d.d. nakon raskida predugovora s Kauflandom u velikoj tišini i bez ikakve informacije u javnosti prva blokirala i ovršila država. U odgovoru javnosti koja "danima proziva Grad i gradonačelnika" izašli su s informacijama o tome da je Porezna uprava s osnove duga neplaćenog PDV-a, i to u visini od cca 1.5 milijuna kuna, prva ovršila poznatu varaždinsku tvrtku.

 "Država je u proteklih nekoliko dana s blokiranog računa Varteksa već skinula više pola od iznosa koji je dala na ovrhu, dok Gradu nije uplaćena ni lipa", poručili su iz Grada nakon jučerašnjeg sastanka s vodstvom Sindikata, financija i pravnih poslova Varteksa.

"Nadamo se da će prevladati razum svih vjerovnika"

Iz gradske uprave su istaknuli da se na sastanku razgovaralo o mogućnostima rješenja ove teške situacije te iskazali spremnost u prevladavanju ove krize u skladu sa zakonskim okvirima Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

U priopćenju su naveli kako se nadaju da će unatoč svim teškoćama za Varteks prevladati razum svih vjerovnika, posebice onih koji su blokirali posljednji dogovor o prodaji zemljišta za potrebe izgradnje trgovačkog centra.

Sastanak najvećih vjerovnika Varteksa navodno bi se trebao održati u četvrtak u HBOR-u, a iz gradske uprave zahtijevaju da potvrde svoju deklaratornu spremnost za spas Varteksa i 850 radnih mjesta u prerađivačkoj industriju.

"Grad Varaždin je svoju spremnost za rješavanje problema iskazao izdavanjem potrebne građevinske dozvole za izgradnju tog trgovačkog centra u vrlo kratkom roku čime smo na djelu pokazali da nam je stalo do radnika Varteksa i rješavanja ovog velikog problema", stoji u priopćenju.

"Varteks još uvijek ima budućnost"

Ipak, ističu žaljenje zbog određenih "špekulativnih interesa nekih vjerovnika", za koje smatraju da su zaustavili projekt kojim bi tvrtka dobila prijeko potrebnu financijsku injekciju te mogla podmiriti plaće svojim radnicima i vratiti dugove dobavljačima.

"Čvrsto vjerujemo da Varteks još uvijek ima budućnost, ali za to će trebati doći do hitnog i kvalitetnog dogovora ključnih vjerovnika", zaključuju iz Grada.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više