Grad Zagreb: INmusic dobio od Grada i HTZ-a 3.3 milijuna kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAKON što je organizator INmusica u intervjuu za Hinu rekao da festivala iduće godine neće biti ako ih Grad Zagreb izdašnije ne podrži, oglasili su se iz Grada te poslali priopćenje.

"InMusic festival predstavlja važan pop-kulturni fenomen i pozicionira Zagreb na pop-kulturnu kartu Europe na najbolji mogući način.

Uz Advent i Festival svjetla, InMusic je jedina manifestacija na koju gosti i turisti dolaze ciljano. U tom smislu, a i cijeneći napore organizatora, Grad Zagreb i njegovi partneri podržavaju i podržavat će InMusic festival u nadolazećim godinama.

Gradska podrška Festivalu dolazi iz triju izvora:

  • od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo odnosno njegovog Vijeća za glazbenu djelatnost koje je ove godine - putem javnog poziva - Festivalu dodijelilo 200.000 kn;
  • od Holdingove ustanove Upravljanje sportskim objektima koja im omogućava besplatno korištenje triju jarunskih otoka u trajanju od 42 odnosno 20 dana; komercijalna cijena ove usluge iznosi cca 400.000 kn;
  • od Turističke zajednice Grada Zagreba koja ih je ove godine podržala s 1.750.000 kn (što je 40% više nego u 2019.)

Nadalje, TZGZ sročila je pismo namjere o strateškom partnerstvu kojim se obvezuje podržati Festival u nadolazećim godinama u iznosu istovjetnom ovogodišnjem a - u skladu s mogućnostima (koje će ovisiti o turističkim kretanjima) - i većem.

Uz ova tri izvora, od jeseni će na raspolaganju biti i četvrti, a to je natječaj za manifestacije koji će provoditi Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, a na koji se organizatori InMusica također mogu javiti.

Potrebno je istaknuti i kako je Festival ove godine dobio podršku Hrvatske turističke zajednice u iznosu od 900.000 kn.

Kada zbrojimo navedene iznose potpore, vidljivo je da je podrška Grada i gradskih ustanova gotovo 2,4 milijuna kuna. Ako tome pribrojimo potporu HTZ-a iznos se penje na gotovo 3,3 milijuna.

Treba napomenuti i da je InMusic komercijalni događaj koji se financira prodajom (25.000) ulaznica, te koji ima sponzore i zakupce ugostiteljskih prostora. Potrebno je stoga naći i balans između komercijalnog i sponzoriranog dijela, uz zadržavanje visoke kvalitete programa", poručili su iz Zagreba.

Marić: Ništa od INmusica iduće godine ne bude li Grad strateški partner

Podsjetimo, organizator INmusica Zoran Marić najavio je moguće gašenje najvećeg festivala u Hrvatskoj ustvrdivši da se 16. izdanje sigurno neće moći održati bez strateškog partnerstva s Gradom Zagrebom i povećanog sufinanciranja sukladno praksama drugih europskih gradova.

"Mogu sigurno reći da se festival sljedeće godine neće održati, a hoće li ga biti, ovisi o volji  Grada Zagreba i  zagrebačkoj Turističkoj zajednici (TZGZ) za omogućavanjem istih preduvjeta rada koje drugi gradovi u Europi omogućavaju svojim festivalima usporedivima s INmusicom", rekao je Marić u razgovoru za Hinu.

Ustvrdio je da sadašnja financijska potpora grada i  gradskog TZ-a jednostavno nije dostatna da se festival nastavi održavati.

Nakon višegodišnjeg "neadekvatnog tretmana INmusic festivala" i nakon dvije godine pandemije, kaže Marić, došlo je vrijeme da nova gradska uprava ispravi nepravdu.

Marić problematizira iznos koji spominje Grad Zagreb te ističe da se tu ne radi o 2,4 milijuna kuna, već o čistih 1,6 milijuna kuna gradske potpore koje festival zapravo dobije, kada se oduzme PDV i procijenjena vrijednost najma jarunskih otoka.

"To pokriva oko 10 posto troškova realizacije festivala koji su uvjerljivo najniži u Europi za ovakav program, i s tom razinom potpore festival međunarodne relevantnosti kao što je INmusic više se ne može održavati", nastavlja Marić.

"INmusic prima daleko najmanji iznos gradske financijske potpore u usporedbi s manifestacijama koje prema ocjeni Grada uz INmusic jedino dovode ciljano turiste u Zagreb", tvrdi Marić.

Navodi primjere  Adventa i Festivala svjetla kojima se gradskim novcem financira 100 posto troškova realizacije festivala, a iznosi potpore su nekoliko puta veći nego INmusicu iako ne sudjeluju u međunarodnoj utakmici, tvrdi Marić.

Pročitajte više