Grad Zagreb ukida odluku o Bloku Badel, jednoj od zadnjih Bandićevih ogromnih afera

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

GRAD Zagreb ukida Bandićevu odluku Bloku Kvatrić, odnosno Bloku Badel, objavio je Tomislav Tomašević na Facebooku.

"Na idućoj sjednici Skupštine poništit ćemo štetnu odluku o Bloku Kvatrić/Bloku Badel – prije odabira poslovnog modela investicije izradit ćemo urbanistički plan uređenja.

Grad je naime štetnom odlukom iz 2020. osnovao trgovačko društvo Blok Kvatrić d.o.o., u čiji je temeljni kapital uneseno zemljište vrijedno oko 155 milijuna kuna.

Plan je bio raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao društvo te preuzeo 51% upravljačkih prava. Drugim riječima, ovo je bio otvoren put za pogodovanje privatnom investitoru i davanje u ruke zemljišta od javnog interesa", piše Tomašević.

"Zato ćemo donijeti odluku o prestanku društva Blok Kvatrić d.o.o. – smatramo da prvo treba donijeti urbanistički plan uređenja, temeljen na radu koji je 2012. pobijedio na  međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom natječaju, definirati koliko će biti javnih, koliko komercijalnih sadržaja, a nakon toga odlučiti o poslovnom modelu i na transparentan način pronaći investitora.

Naša gradska uprava bit će vrlo posvećena rješavanju prostornih problema u gradu Zagrebu, pa i tzv. brownfield lokacija u širem središtu grada poput Bloka Badel, Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke", piše.

Bandićev posao s kraja 2020. godine

Podsjetimo, riječ je o priči, odnosno aferi koja seže iz studenog 2020., par mjeseci prije Bandićeve iznenadne smrti.

Tada je na sjednici zagrebačke Gradske skupštine izglasano osnivanje nove tvrtke koja bi trebala pokrenuti obnovu područja na mjestu nekadašnje tvornice Badel. Odlučeno je da će Grad u tu tvrtku uložiti zemljište, a potom će raspisati javni poziv privatnom ulagaču. Nakon dokapitalizacije poslovni udio Grada Zagreba u trgovačkom društvu određen je na 49, a za privatnog partnera na 51 posto.

Tada se pisalo da je Bandić lukavim manevrom umanjio vrijednost zemljišta te na taj način grad potencijalno oštetio za preko 100 milijuna kuna.

Svakako, ta odluka je sada poništena.

Pročitajte više

 

Pročitajte više