Građani o poskupljenjima: "Trošimo više, odričemo se kave, odjeće, manje vozimo..."

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

VAL poskupljenja zahvatio je Hrvatsku, već je tijekom ljeta poskupjela hrana, najviše se to osjetilo na cijenama ulja, voća, povrća, nedavno su poskupjeli pekarski proizvodi, dok je unatrag dva tjedna drastično narasla cijena goriva. Jučer je pak stigla nova najava poskupljenja i to javnog prijevoza u Zagrebu, a isto je za očekivati i u ostalim gradovima.

"S obzirom na cijene derivata, na cijene plina, građevinskog materijala, nekakvu puzajuću inflaciju, posve je jasno da će doći i da treba doći do korekcije cijena ZET-ovih karata. Teško je izračunati koliko bi točno trebala biti karta, ali vjerojatno će se kretati oko 8 kuna", rekao je šef Sindikata ZET-a Dražen Jović.

U razgovoru za Index šef sekcije mesara Alan Prežec najavio je da će uskoro doći i do poskupljenja mesa, iako su nam prodavači na tržnici rekli da je meso već poskupjelo.

"Još ne osjetimo val, još je niža cijena mesa jer uzimamo viškove iz EU. No kad se smanje viškovi, onda će krenuti poskupljenja, domaće proizvodnje mesa gotovo da nemamo. Već ove zime će meso ići gore, kompletno će sve meso poskupjeti u određenom postotku", rekao je za Index Alan Prežec.

Mesari na tržnicama: Meso poskupjelo za 5 i 10 kn po kilogramu

No prodavači na tržnicama Dolac i Utrine rekli su da je meso već poskupjelo i to već u rujnu.

"Pileći file je poskupio s 49.99 na 54.99 kn, kila miješanog mljevenog je bila 50, sad je 60 kuna. Poskupjelo je sve meso", kazali su nam mesari na tržnicama.

U HEP-u kažu da se cijena struje u idućih nekoliko mjeseci neće mijenjati.

"Cijene električne energije za kućanstva, kupce HEP grupe, zasigurno se u sljedećih nekoliko mjeseci neće mijenjati. Što se tiče opskrbe poslovnih kupaca (kategorije poduzetništvo), cijene su izraženije podložne promjeni tržišnih uvjeta", poručuje HEP.

O poskupljenjima smo porazgovarali s građanima koji su nam rekli da su itekako primijetili poskupljenja na svom kućnom budžetu pa su se mnogi morali odreći nekih stvari te pažljivo razmatraju trošenje svake kune.

"Zadnja dva mjeseca trošimo oko 2000 do 2500 kuna više"

Zagrepčanka Maja ispričala nam je kako je njena obitelj itekako primijetila poskupljenja, pogotovo u hrani.

"Najviše sam primijetila poskupljenje suncokretovog ulja, maslinovog ulja, maslaca, kao i voća i povrća. Zadnja dva mjeseca trošimo oko 2000 do 2500 kuna više nego prije. Osjetno je sve poskupjelo. Nismo u situaciji da ćemo se morati nečega odreći, ali nam svakako nisu draga ova poskupljenja", kazala nam je.

Zanimalo nas je što misli kako bi se poskupljenja mogla zaustaviti.

"To bi se moglo riješiti tako da ne plaćamo dodatne carine na hranu, da tržna mjesta na tržnicama pojeftine jer bi tako proizvođači hrane, OPG-ovi, mogli prodavati jeftiniju hranu. Kumice su mi na tržnicama u više navrata rekle da bi im pomoglo da imaju jeftiniji najam štanda. One se dosta žale, kažu nam da su osjetile slabiju kupovnu moć građana i da često ne prodaju sve i nose natrag kućama hranu jer je ne mogu prodati po tim visokim cijenama. A veliki trgovački centri bi definitivno mogli sniziti marže jer nisu iste cijene vani i tu. Kad je riječ o stranom trgovačkom lancu, oni isti artikl prodaju po većoj cijeni u Hrvatskoj nego recimo u Njemačkoj. Prijateljica mi živi u Njemačkoj pa smo baš uspoređivale cijene. Njima je tamo sve jeftinije nego kod nas, a oni imaju bolji standard i plaće nego mi", kazala nam je Maja.

"Nevjerojatno da je vani hrana jeftinija nego u Hrvatskoj, a plaće su nam niže"

Tanja je majka troje djece, a poskupljenja hrane velik su udarac na njihov standard. Zbog toga se odrekla nekih stvari koje si je prije češće mogla priuštiti. Kaže kako sad mjesečno potroši 2000 kuna više nego prije ljeta.

"Primijetila sam poskupljenje svih kućnih potrepština, hrane, pogotovo ulja i voća. Kod nas je voće jako poskupjelo, a mi jedemo dosta voća i vidim da su cijene otišle jako gore. Mjesečno sigurno trošim 2000 kuna više, imam troje djece. Već smo se odrekli nekih stvari. Manje trošimo na odjeću, rjeđe je kupujemo. Isto tako ne odlazimo u restorane kao prije. Rjeđe jedemo vani bez obzira radi li se to tipa samo o objektu brze prehrane, dakle ne govorimo o nekim skupim restoranima", ispričala je za Index.

Smatra kako bi trgovački lanci trebali smanjiti marže.

"Meni je evo nevjerojatno da je vani hrana jeftinija nego u Hrvatskoj, a plaće su nam niže", kaže ona.

"Odrekla sam se odlazaka na kavu, a odustala sam i od nove zimske jakne"

Porazgovarali smo i s Dalmatinkom Tinom, koja živi u Zagrebu. Ona kaže kako ima sreće jer joj roditelji šalju hranu koju sami uzgajaju. No poskupljenje je osjetila, a već se i odrekla nekih stvari, kao odlazaka na kavu tijekom pauze, kupovine odjeće...

"Primijetila sam poskupljenje, najviše hrane, meso i jaja ne kupujem, šalju mi moji domaće. No vidim da je skuplji kruh, mlijeko, pahuljice, ulje je preskupo, mjesečno mi treba 1000 kuna više. Ne vozim automobil pa mi je tu ušteda. Vozim bicikl pa štedim i na javnom prijevozu. Kava u kafićima je poskupjela bar po kunu dvije tako da idem manje na kave. I na poslu sam znala izaći van na pauzu pa bi popila kavu, sad ne idem. Mislila sam si ove zime kupiti novu zimsku jaknu, odustala sam od toga", rekla nam je Tina.

Zagrepčanin Zvonimir svaki dan ide u nabavku hrane za svoju obitelj, kaže kako je najviše primijetio poskupljenje na kruhu, ulju i mesu.

"Manje ću voziti auto, a po gablece više ne odlazim, pripremam ih sama"

Zagrepčanka Marija živi sama, a poskupljenja su veliki udarac na njen budžet.

"Itekako sam osjetila poskupljenja svega, od živežnih namirnica do energenata na svom računu. Zadnje neugodno iskustvo mi je bilo kad sam ušla u pekaru uzeti standardne pahuljice, koje su u par dana poskupjele za dvije kune, salata koju sam kupovala u pekari sad je skuplja za četiri kune, to sve u roku od par dana. Što se tiče plina, to sam već primijetila od travnja, tad mi je račun bio 10 posto veći u odnosu na prethodne godine, to se jako vidi na računu. Najveća stavka u poskupljenju su mi plin i gorivo", kazala nam je Marija.

Dodaje kako mjesečno sve ukupno troši 1000 kuna više nego prije.

"Morat ću se odreći nekih stvari. Manje ću voziti auto, a više hodati i voziti se javnim prijevozom. Što se tiče grijanja, nadam se toplijoj zimi. A gablece sam si počela doma pripremati, ipak ispadne povoljnije", kazala nam je na kraju.

Pročitajte više