Gradonačelnica Petrinje: Morali smo ponovno uvesti prirez, očekuje se obnova

Screenshot: RTL

POČETKOM ove godine istekla je odluka o ukidanju prireza na potresom pogođenom području, a mnogi se pitaju treba li troškove preuzeti država. Gradonačelnica Petrinje, HDZ-ovka Magdalena Komes, gostovala je u RTL-u Danas gdje je govorila o povratku naplate prireza.

Upitana je li primjereno da se prirez sada vrati, rekla je da nije vraćen nego je samo prestala vrijediti odluka o ukidanju nameta. Podsjetila je kako su građani šest mjeseci živjeli bez nameta, gradski se proračun nije punio.

"Gradski proračun se iz nečega mora puniti"

"Jednostavno, radi fiskalne odgovornosti morali smo uvesti prirez natrag. Krajem prošle godine smanjili smo iznos komunalne naplate za 20 posto", kazala je Komes. Upitana pak koliko računaju da će ove godine dobiti prireza, odgovorila je da je to teško procijeniti jer ne znaju koliko je ljudi tu.

"Komunalnu naknadu neće plaćati crvene kuće, žute ovisno o zahtjevu, a ostaju samo zelene. Dakle, gradski proračun se iz nečega mora puniti. Očekuje se obnova, izgradnja, a sve to moramo isplatiti, dakle odnekud moramo puniti proračun", rekla je.

Kontejnersko naselje je pod hipotekom

Što se tiče odgovornosti države, podsjetila je da je prirez lokalni namet. Kazala je kako svakodnevno komuniciraju s vladom i državnim tajnicima, a oni su, uz donatore jako puno uložili da im nakon potresa pomognu, tvrdi Komes. Naposljetku, nitko nije mogao gradu otpisati dug, a upravo zbog one porezne, grad je pod hipoteku morao staviti kontejnersko naselje osmišljeno kao trgovački centar. 

"Gomilao se dug poreza na dodanu vrijednost protekle godine koji je uslijedio zbog građevinskih radova koji su se odrađivali uslijed potresa, ali i onih koji nisu bili planirani. Govorimo o 7.5 milijuna kuna duga, a kako to ne možemo isplatiti, a ne možemo se prijaviti na projekte, morali smo založiti jedinu vrijednu nekretninu. Ali to ne znači da ju gubimo jer će poduzetnici nastavljati raditi, mi ćemo nastojati isplatiti dugove", zaključila je Komes.

Pročitajte više