Gradonačelnik Beograda kupio vilu u Trstu za 820.000 eura. Nije ju prijavio

Foto: Pixsell/Milan Maricic/ATAImages

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić našao se na udaru kritika jer Agenciji za sprječavanje korupcije nije prijavio vilu koju je 2018. kupio u Trstu za 820.000 eura pa oporba zbog kršenja zakonske obveze traži njegovu ostavku.

Bivši vaterpolski reprezentativac i jedan od najboljih igrača svijeta, potpredsjednik Središnjeg odbora vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), na čiji prijedlog je izabran za gradonačelnika, bio je u vrijeme kupovine predsjednik općine Novi Beograd te živio i radio u Beogradu.

Vilu u tršćanskom kvartu Villa Opicina kupio je temeljem prijave o prebivalištu koju je imao u Trstu, a sudeći po ugovoru, namjeravao je u Italiji iskoristi poreznu pogodnost koja omogućuje umanjenje poreza pri kupnji nekretnina, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN), čiji je tekst zakotrljao još jednu aferu vezanu uz Šapićevo ime.

Bez dozvole dozidao i kuću sa sedmerosobnim stanom

Šapića se uz to optužuje da je mimo propisa i bez građevinske dozvole dozidao kuću u kojoj je sedmerosobni stan od 340 četvornih metara, a ukupno 403 metra građevinske površine, te uz to protuzakonito legalizirao tu nadogradnju u beogradskom naselju Bežanijska kosa.

U središte nove afere Šapić je dospio kad je BIRN, uvidom u talijanski katastar, utvrdio da se vlasništvo vodi na njegovo ime, ali da ta imovina nije prijavljena ni uvedena u registar o imovini i prihodima srpske Agencije za sprječavanje korupcije, kojoj su javni dužnosnici obvezni prijaviti sve promjene imovinskog stanja u roku od mjesec dana.

Prema podacima iz talijanskog katastarskog dokumenta, kako navodi BIRN, Šapićeva vila ima ukupnu površinu od skoro 400 četvornih metara, a u kupoprodajnom ugovoru iz svibnja 2018. navedeno je da ju je Šapić platio 820.000 eura.

Iskoristio olakšicu

U ugovoru je zapisano i da je Šapić u tom trenutku imao prebivalište na drugoj adresi u Trstu, na osnovu čega je mogao iskoristiti zakonsku mogućnost porezne olakšice, u Italiji poznate kao olakšice "prva kuća", navodi BIRN.

Talijanski advokat Livio Nerri, član Udruge za pravne studije o imigraciji, rekao je za BIRN da prebivalište u Italiji može dobiti samo stranac koji živi u mjestu gdje se prijavio i koji mora pokazati namjeru da ondje ostane trajno, što je uvjet za korištenje porezne olakšice za prvu kuću.

Dva sporna pitanja

Šapić zasad nije odgovorio ni na jedno od barem dva sporna pitanja - zbog čega se oglušio o zakonsku obvezu da kao javni dužnosnik prijavi i svoju vilu u Italiji te na temelju čega je dobio prebivalište u Trstu, s obzirom na to da je 2018., a i prije toga, živio u Beogradu i obnašao dužnost predsjednika općine Novi Beograd.

U međuvremenu je uslijedio val zahtjeva oporbe i nevladinih udruga da Agencija ispita "slučaj vila", a utvrdi li se da su prekršeni propisi, od Šapića se traži podnošenje ostavke na mjesto gradonačelnika Beograda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više