Gradovi nestali u par sati. "Ne puštaju nas van. Kažu: Svi ćete ovdje umrijeti"

Foto: EPA, Ukrajinsko ministarstvo obrane

JUČER rano ujutro je na području regije Herson koju je anektirala Rusija srušena brana hidroelektrane Nova Kahovka. Ukrajinske vlasti kažu da je branu digla u zrak ruska vojska, dok Moskva tvrdi da se radi o sabotaži Kijeva. Nakon uništenja brane, počela je rasti razina vode u rijeci Dnjepar, a nekoliko gradova je već pod vodom. "Živim 90 kilometara od brane. Nisam uopće čuo eksploziju, vidio sam što se dogodilo na vijestima", ispričao je Jevhen Babijčuk koji živi u Hersonu. 

 

"Otišao sam odmah na obalu Dnjepra. Kada sam stigao, razina vode je već porasla za jedan metar. Jutros oko 10 sati porasla je za dva. Na obali nas je bilo stotinjak, samo smo stajali i gledali kako niz rijeku plutaju krhotine i smeće. Rijeka smrdi na benzin, to boli. Uvijek smo imali čistu rijeku", dodao je. 

"Parkirali smo auto i za 20 minuta bio je u vodi"

"U Ostrovu su već poplavljene neke ulice. Vlasti evakuiraju stanovništvo. Sve hitne službe su u akciji. Vlak za evakuaciju zakazan je za podne. Otišli smo do nekih područja. Parkirali smo auto i za 20 minuta bio je u vodi. Pomagali smo pri evakuaciji ljudi", rekao je Babijčuk, a prenosi Meduza

"Herson neće biti potpuno evakuiran, za to nema potrebe. Već neko vrijeme proučavamo pitanje potencijalne poplave, tako da znamo da će samo neke ulice biti poplavljene. Ali na drugoj obali, koju kontrolira Ruska Federacija, bit će puno više poplava. Nekoliko će naselja potpuno propasti. U Novoj Kahovki su se već napravila mala jezerca i u njima plivaju labudovi", dodao je. 

"Za sada nema nestašice vode. Ali naša crpka je uz rijeku i ako voda poraste još 3-4 metra, imat ćemo problema jer će nam isključiti vodu. Već su nam rekli za to, pa sada svi skupljaju vodu. To nas ipak neće spasiti", smatra Babijčuk. 

 

"Rusi su nas potopili"

Nadeždu Černišovu su spasili s gumenim čamcem jer je njena kuća u Hersonu bila potpuno poplavljena. "Sada me nije strah, ali kod mene je bilo strašno. Voda je dolazila sa svih strana. Narasla je u trenu. Ujutro nije bilo ničega", ispričala je 65-godišnja umirovljenica za CNN

Njezina kuća se nalazi u četvrti Hersona koja je dosta nisko spram rijeke i koja je jučer bila potpuno poplavljena. Černišova je sa sobom ponijela samo ono najbitnije: dva kofera i najvrjedniju imovinu. "Ovo je moja mačka Sonečka, ljepotica", rekla je.

 

Dok Rusi i Ukrajinci krive jedni druge za uništenje brane, Černišova ne sumnja u to tko je odgovoran za ovu katastrofu: "Rusi su nas potopili". 65-godišnjakinja je jedna od više stotina stanovnika koje su vlasti morale evakuirati jer je voda potpuno prekrila nekoliko četvrti i stigla u središte grada. 

Čelnik vojne uprave oblasti Herson, Oleksandar Prokudin, nadgledao je akcije spašavanja u mjestima i gradovima nizvodno od Nove Kahovke i rekao da situacija postaje sve teža i teža. "Ako smo ujutro mogli tamo prvo s automobilima pa onda s kamionima, sada automobili više ne mogu proći. Voda je toliko narasla da koristimo čamce. Evakuiramo ljude sa čamcima". 

Vadim živi u Oleškiju, 70 kilometara od brane, a kazao je za Meduzu da će taj grad za nekoliko sati biti u potpunosti pod vodom. "Sve najviše točke u gradu već su poplavljene. Većina ljudi nije očekivala da će Rusi dići hidroelektranu u zrak. Nitko o tome nije ni razmišljao", rekao je.  

"Čuo sam što se dogodilo u 5 ujutro, kada me nazvao prijatelj iz Nove Kahovke i rekao: ‘Ovdje je strašno’. Trenutno je pola sela i pola centra grada pod vodom, a ti nitkovi ne puštaju ljude van, zatvorili su ceste. Kažu: ‘Svi ćete umrijeti ovdje’", ispričao je Vadim. 

 

Marina koja je do nedavno živjela u selu Krinki, u okrugu Oleški (24 kilometra od Nove Kahovke), kazala je kako su njena kuća, košnice i vrt pod vodom. "Muž me nazvao oko 5 ujutro i rekao da mu je voda do struka. Nakon 9 ujutro rekao je da je do prozora - kuća je visoka, prozori su nekoliko metara od tla. Zvao je iz čamca u kojem je bio s našim susjedom", kazala je. 

"Nemamo pojma što će biti dalje. Ne znam kome da se obratim za pomoć jer je muž na istočnoj obali koja je okupirana. Ovo nitko nije očekivao, nitko nije bio spreman na tako nešto. Neki su se opskrbili pitkom vodom, ali struje nema, a voda se uzima iz bunara", dodala je. 

"Znam da je ruska vojska ljudima oduzela čamce. U kontaktu sam sa suprugom, ali ne cijelo vrijeme. Veza postaje jako loša. Ponekad ne čujem baš ništa. Drugi su pokušali otići u selo, ali im nije bilo dopušteno prići blizu Nove Kahovke. Rekli su da tamo ima puno vode", ispričala je Marina. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više