Granate padaju po najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi. Tko je kriv?

Foto: Profimedia

"NUKLEARNI teror, situacija izvan kontrole, rub nuklearne katastrofe za cijelu Europu, novi Černobil"- ovo su samo neki od dramatičnih opisa krize u nuklearnoj elektrani Zaporižji koji dolaze i s jedne i s druge strane u ukrajinskom ratu. 

NE Zaporižja najveća je u Europi, gotovo dvostruko veća od Černobila, a lani je osiguravala 20 posto ukrajinske godišnje proizvodnje električne energije. Od šest nuklearnih reaktora koje sadrži, barem dva su i dalje aktivna. 

No osim same energetske vrijednosti, nuklearna elektrana smještena je na strateški vrijednom položaju, na južnoj obali rijeke Dnjepar, u blizini grada Enerhodara, koji je u doba Sovjetskog Saveza sagrađen za radnike istoimene termoelektrane, a zatim i nuklearke - baš kao što je danas pusti Pripjat sagrađen za radnike NE Černobil.  

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju: "Spremni su spaliti nuklearku"

Ruski okupatori drže velik dio ukrajinske pokrajine Zaporižje, ali ne i istoimeni grad na sjeveru pokrajine, sjeveroistočno od elektrane. Posljednjih dana elektrana je bila meta nekoliko napada koji su izazvali uzbunu daleko šire od same Ukrajine budući da daljnja razmjena vatre prijeti izazivanjem nuklearne katastrofe. 

I dok Ukrajina proziva Rusiju, Rusija, predvidljivo, krivi Ukrajinu za "krajnje opasne" napade, odnosno granatiranje NE Zaporižja. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da "očekujemo da države koje imaju apsolutni utjecaj na ukrajinsko vodstvo to iskoriste kako bi prekinule nastavak takvog granatiranja".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, notorna po svojoj ratnohuškačkoj retorici i prijetnjama, otišla je još dalje i optužila Ukrajinu da "drži Europu kao taoca" te da je spremna "spaliti nuklearku u ime svojih nacističkih idola", dok se "lideri UN-a i IAEA-e (Međunarodne agencije za atomsku energiju) ne usuđuju direktno imenovati tko je prijetnja".

 

Iz činjenice da je NE Zaporižja trenutno pod kontrolom ruskih snaga svakako se, bar na prvi pogled, čini logičnijim da su ukrajinske snage te koje vrše napade na nju. No dok Rusi tvrde da je Ukrajinci gađaju zapadnim oružjem, Ukrajinci tvrde da Rusi granatiraju njihove položaje iz elektrane koja im služi kao štit, odnosno kao vojna baza koja je zbog svoje osjetljivosti sigurna od protunapada. 

Rusija koristi elektranu kao "nuklearni štit za sprječavanje ukrajinskih napada"

Naime, dovede li oštećenje do prekida opskrbe električnom energijom, reaktori bi mogli ostati bez hlađenja vodom, što u teoriji može izazvati njihovo pregrijavanje i taljenje jezgre. 

I Institut za ratne studije (ISW) u svom je dnevnom izvještaju prošlog tjedna zaključio da Rusija "učinkovito koristi elektranu kao nuklearni štit za sprječavanje ukrajinskih napada na ruske snage i opremu" i tako pokušava kroz strah od nuklearne katastrofe odvratiti Zapad od daljnje vojne podrške ukrajinskoj protuofenzivi na jugu zemlje. 

Ruski okupacijski dužnosnici u obližnjem gradu Enerhodaru u petak su izjavili da je ukrajinsko granatiranje uništilo strujne vodove za održavanje elektrane. Jevgenij Balicki, ruski čelnik oblasti Zaporižje, tvrdi da elektrana i dalje normalno funkcionira, ali da je Ukrajina "odlučila staviti cijelu Europu na rub nuklearne katastrofe" navodnim napadima zapadnim dronovima i drugim oružjem, ponašajući se kao "majmun s granatom".

Kijev pak tvrdi da su u subotnjem ruskom granatiranju oštećena tri senzora za radijaciju i da je ozlijeđen zaposlenik nuklearke u kojoj, naime, još uvijek rade ukrajinski nuklearni tehničari. 

"Rakete su pale 10 do 20 metara od skladišta potrošenog nuklearnog goriva"

"Cilj ruskih okupatora je uništiti infrastrukturu elektrane, prouzročiti štetu na svim dalekovodima, a znamo da se oni koriste za prijenos električne energije prema ukrajinskoj mreži... i u konačnici izazvati nestanak struje na jugu Ukrajine", ustvrdio je ukrajinski veleposlanik u IAEA-i Jevgenij Cimbaljuk u ponedjeljak u Beču na sjednici agencije. Cimbaljuk je ruske optužbe o napadu na elektranu odbacio kao "apsolutne besmislice".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prozvao je Rusiju za "nuklearni teror", upozoravajući da eventualno širenje radioaktivne kontaminacije nitko neće moći zaustaviti, te je zatražio uvođenje novih međunarodnih sankcija protiv Rusije. 

A ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je Rusija preko vikenda granatirala elektranu te da su iz predostrožnosti morali isključiti jedan reaktor, ali da ostatak elektrane i dalje radi te da nije detektirano ispuštanje radioaktivnosti. Energoatom je još u srpnju prijavio da su ruske snage dovezle raketne sustave na područje nuklearke kako bi gađale obližnji Nikopolj.

"Ovo je jako opasno. Rakete su pale 10 do 20 metara od skladišta potrošenog nuklearnog goriva. Da su pogodile kontejnere s potrošenim gorivom, imali bismo radijacijski incident", rekao je u ponedjeljak šef Energoatoma Petro Kotin za ukrajinsku televiziju. 

"Nuklearna katastrofa je čudesno izbjegnuta"

"Trenutno je nuklearka u Zaporižji spojena s ukrajinskim energetskim sustavom samo jednom komunikacijskom linijom. Ako se i ta linija prekine, nuklearka će prijeći u takozvani "način zamračenja", što znači da će biti potpuno deenergizirana. Govorimo o jako opasnoj situaciji u kontekstu držanja goriva u nuklearnim reaktorima u sigurnom stanju", dodao je Kotin.

"Ovog puta nuklearna katastrofa je čudesno izbjegnuta, ali čuda ne mogu trajati vječno", poručili su iz tvrtke, tvrdeći da su Rusi namjerno gađali spremnike s nuklearnim gorivom, unatoč prisutnosti nekoliko stotina ruskih vojnika u blizini. Spremnici za potrošeno gorivo predstavljaju veći rizik od samih reaktora koji su vrlo dobro zaštićeni čelikom i armiranim betonom", piše Guardian.

Nuklearni ekspert s Imperial Collegea u Londonu, Mark Wenman, ocijenio je za BBC kako proboj zgrade koja štiti reaktor ipak nije "vrlo vjerojatan", a oštećenje samog reaktora još je manje vjerojatno, čak i u slučaju pogotka projektilom. Reaktori u Zaporižji su ipak "relativno moderno i robusno dizajnirani", za razliku od onih u Černobilu, dodao je.

>> Ukrajina: Rusija prijeti da će dići u zrak nuklearku

Energoatom je u ponedjeljak također optužio Rusiju da "otvoreno ucjenjuje cijeli svijet" prijetnjom da će dići u zrak nuklearnu elektranu. Kao dokaz su citirali generala Valerija Vasiljeva, čelnika ruskih nuklearnih, kemijskih i bioloških obrambenih snaga, koji je navodno priznao da su "minirali sve važne objekte nuklearne elektrane Zaporižja" te zaprijetio da će "elektrana biti ili ruska ili ničija", odnosno da će "tamo biti ili ruska zemlja ili spaljena pustinja".

ISW: Prijetnja ruskog generala da će uništiti nuklearku vjerojatno lažirana

Međutim, ISW u novom izvještaju iznosi zaključak da je prijetnja koja se pripisuje ruskom generalu Vasiljevu vjerojatno lažiran citat koji se prvo pojavio na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, a poriče ga i rusko ministarstvo obrane. ISW u isto vrijeme naglašava da lažna vijest skreće pažnju od vrlo stvarnog rizika, uključujući vjerojatno rusko miniranje elektrane i "nesigurno skladištenje vojnog naoružanja u blizini nuklearnih reaktora i skladišta nuklearnog otpada".

Suradnik istraživačko-novinarske organizacije Bellingcat, Wim Zwijnenburg, objavio je na Twitteru geolocirane satelitske snimke koje pokazuju ruska vojna vozila i opremu na području elektrane, pa tako i pored i unutar same zgrade u kojoj je smješten jedan od šest reaktora. Na ranijim satelitskim snimkama vide se i rovovi iskopani za obranu elektrane. 

Ruski neovisni portal s litvanskom adresom, Insider, objavio je i videosnimku ruskih vojnih vozila u elektrani.

Olena Pareniuk, ukrajinska nuklearna znanstvenica, također je za list New Scientist izjavila da su Rusi spremili oklopna vozila i streljivo u zgradu s reaktorom, dodavši kako bi se "novi Černobil" mogao dogoditi i zbog eventualne pogreške osoblja koje je iscrpljeno i pod velikim pritiskom. 

"Eksplozivi bi mogli eksplodirati, turbina bi se oštetila i mogla bi eksplodirati, a nuklearno gorivo bi moglo iscuriti u okoliš. Rusi bi mogli biti dovoljno ludi da ispuste vodu za hlađenje iz bazena za istrošeno nuklearno gorivo, gorivo će se zagrijati i uran će iscuriti u okoliš", iznijela je alarmantni scenarij. 

>> Dramatično upozorenje šefa IAEA-e: Najveća europska nuklearka je skroz izvan kontrole

Glavni direktor IAEA-e, Rafael Grossi, požalio se da "u izjavama ruske i ukrajinske strane postoje proturječja" te da "nikako ne može utvrditi odgovara li to činjenicama".

IAEA: Nuklearka je potpuno izvan kontrole

"Svako načelo nuklearne sigurnosti je prekršeno", a nuklearka je "potpuno izvan kontrole", upozorio je Grossi dramatično još prošlog tjedna, ističući "vrlo stvarni rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla ugroziti javno zdravlje i okoliš u Ukrajini i šire". 

"Svaka vojna vatrena moć usmjerena na ili iz objekta bila bi igra s vatrom, s potencijalno katastrofalnim posljedicama", dodao je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres apelirao je na razum u ponedjeljak, upozoravajući da je "svaki napad na nuklearnu elektranu samoubojstvo" i pozivajući da se međunarodnim inspektorima iz IAEA-e omogući pristup postrojenju. Međunarodna agencija nije imala pristup elektrani od početka ruske invazije 24. veljače.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre smirivala je ipak istog dana strahove, navodeći kako "na svu sreću senzori radijacije zasad nisu pokazali nikakve indikacije povećanih ili abnormalnih razina zračenja".

Ukrajina traži da se nuklearka proglasi demilitariziranom zonom, odnosno da se iz nje ukloni svaka vojna prisutnost te da UN i IAEA u tu svrhu pošalju sigurnosnu misiju u nju. 

Zasad međutim nema nikakvih naznaka da će ruski okupatori pristati na takav zahtjev i odreći se improvizirane vojne baze, unatoč njihovim tvrdnjama da nemaju ništa protiv inspekcije IAEA-e u elektrani. 

Pročitajte više