Grbin: Ispričavam se Zagrepčankama i Zagrepčanima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PEĐA Grbin, šef SDP-a, za Dnevnik Nove TV govorio je o debaklu SDP-a u Zagrebu. Govorio je i općenito o rezultatima lokalnih izbora i situaciji u SDP-u koji je, moglo bi se već sad kazati, dosta loše prošao na izborima.

Osudio je prijetnju koju je primio nezavisni kandidat za gradonačelnika Karlovca Davor Petračić, kojeg podupire SDP.

"Strašno je što se dogodilo g. Petračiću u Karlovcu. U izbornoj noći nisam govorio samo o tome da ćemo se mijenjati, nego i o tome da će u drugom krugu kampanja biti korektna, da će biti na nivou. Ova prijetnja, ovaj metak... Očekujem od institucija, prije svega policije, da će ovo istražiti. A što se tiče ovoga u izbornoj noći, da, moramo se mijenjati, te promjene u SDP-u su već počele, no niti jedna promjena ne dolazi preko noći", kazao je.

Klisović je, kaže, bio njegov izbor

Naglasio je da je Joško Klisović u utrci za Zagreb bio njegov izbor te kazao kako su promjene u Zagrebu bile nužne.

"Iskoristit ću ovu priliku da se ispričam Zagrepčankama i Zagrepčanima, ali prije svega članicama i članovima SDP-a, što smo dopustili da niz godina ne slušamo birače, ovo je poraz prije svega takve politike. SDP je shvatio poruku i SDP će se mijenjati, a prije svega će se mijenjati tako što će slušati birače i njihove poruke, nudit će poruke i projekte koji će gurati da se Hrvatska i Zagreb mijenjaju", kazao je Grbin.

Istaknuo je kako su ovi izbori pokazali da je SDP najjača stranka na ljevici.

"SDP je dobio najviše glasova na ljevici, SDP je primjerice u prvom krugu osvojio jedan grad više nego prije četiri godine, za razliku od HDZ-a koji je osvojio tri grada manje. SDP u sebi još uvijek ima snage", rekao je.

Odbacio je navode da se snaga SDP-a mjeri preko Zagreba.

"Ne, mi se mjerimo preko čitave Hrvatske, ali i prema rezultatu u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu", poručio je Grbin.

Što se tiče Zagreba, kaže, rezultat je njegova odgovornost jer je on predložio Joška Klisovića za kandidata.

"Preuzeo sam odgovornost na sebe jer sam vidio da je SDP u Zagrebu otišao u krivom smjeru. Kolega Kolar je davno rekao da su stvari u Zagrebu krenule u krivo, ako nešto ne funkcionira jedan dan, to možeš u dva dana promijeniti, ali ako nešto ne funkcionira godinama, onda to treba mijenjati godinama", rekao je čelnik SDP-a.

Na pitanje razmišlja li o stavljanju mandata na raspolaganje ako SDP ne pobijedi u Rijeci ili ne osvoji Primorsko-goransku županiju, odgovorio je: "Danas je izašlo sunce, izaći će i sutra, i kao što je izašlo i danas, izaći će sutra, tako će i SDP pobijediti u Rijeci."

"Slizali smo se previše s jednom političkom opcijom"

Kazao je kako o pobuni i udarima u stranci ne razmišlja.

"Fokus je da 30. svibnja ljudi prije svega dobiju najbolje gradonačelnike, načelnike i župane, moj cilj je to osigurati. Također, fokus je i na tome zašto još uvijek nemamo raspravu o ministru zdravstva. Prijedlog za njegov opoziv je predan", poručio je.

O uspjehu MOŽEMO! u Zagrebu rekao je kako su ostvarili odličan rezultat.

"Oni su takav rezultat ostvarili, među ostalim, i zato što nisu ponovili našu grešku. Naša greška koja se dogodila u Zagrebu je ta što nismo slušali ljude i nismo dovoljno razmišljali o njihovim problemima. Nažalost, slizali smo se previše s jednom političkom opcijom i sada plaćamo danak toga", rekao je Grbin.

Pročitajte više