KORONAVIRUS U SVIJETU

Grčka uvodi obavezno cijepljenje za starije od 60, kažnjavat će one koji odbiju

Ilustracija: EPA

GRČKA je danas objavila da uvodi obavezno cijepljenje protiv koronavirusa za osobe iznad 60 godina, što je drastičan korak u borbi te zemlje sa sve većim brojem zaraženih.

Vlasti su objavile da će naplaćivati kaznu od 100 eura svakom pojedincu od 60 i više godina koji se ne cijepi, i tako svaki mjesec. Mjera će se početi primjenjivati 16. siječnja. Oko 63 posto od otprilike 11 milijuna stanovnika potpuno je cijepljeno, a zakazivanje termina cijepljenja ubrzalo se proteklih tjedana.

Rekordni brojevi novih slučajeva zaraze

"Usmjeravamo naše napore na zaštitu naših sugrađana i zato će njihovo cijepljenje od sada biti obavezno", rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis na sjednici vlade.

"Grci iznad 60 godina koji se nisu cijepili moraju do 16. siječnja rezervirati termin za prvu dozu ili će se suočavati s kaznom od 100 eura svaki mjesec", dodao je Micotakis.

Grčka se ovaj mjesec bori s porastom zaraženih, a dnevni brojevi novih slučajeva dosežu rekorde. Zemlja je od početka pandemije potvrdila 931.183 slučaja zaraze i 18.067 mrtvih.

U Grčkoj je od studenog necijepljenim osobama zabranjen ulazak u zatvorene prostore, uključujući restorane, kina, muzeje i teretane. Ne priznaje im se negativan test na koronavirus.

Pročitajte više

 

Pročitajte više