Grlić Radman: Brine me razvoj situacije u BiH

Foto: EPA

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zabrinutost zbog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini, gdje umjesto postizanja dogovora o izbornoj reformi rastu politički sukobi.

Grlić Radman: U BiH su paralizirane institucije

"Posebno smo zabrinuti zbog razvoja političke situacije u BiH. Umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju političkih sukoba i paralizu institucija", izjavio je Grlić Radman u Luksemburgu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije.

On je ponovio da je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda ključna za funkcionalnost zemlje, stabilnost i put prema EU. Vijeće za vanjske poslove usvojilo je zaključke o operaciji EUFOR Althea u BiH, u kojem se ponavlja "predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje".

Vijeće duboko žali zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija te potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Ministar Grlić Radman izrazio je zabrinutost i zbog nedavnih incidenata u Crnoj Gori i na granici Srbije i Kosova. Ministri vanjskih poslova raspravljaju danas u Luksemburgu o pristupu Unije prema području Zaljeva, odnosima sa zemljama Istočnog partnerstva i o stanju u Etiopiji i Nikaragvi. Od aktualnih pitanja na dnevnom redu su i Afganistan, Tunis, Zapadni Balkan te klimatska diplomacija.

Tisuće migranata doputovale avionom u Bjelorusiju

Iako službeno nije na dnevnom redu sastanka, ministri će se sigurno baviti pitanjem instrumentalizacije migranata u Bjelorusiji. Tisuće migranata iz Iraka i Turske doputovale su zrakoplovom u Bjelorusiju odakle ih režim Aleksandra Lukašenka upućuje na granice s Poljskom, Litvom i Latvijom. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zatražio je sankcije protiv zrakoplovnih tvrtki koje iznajmljuju svoje zrakoplove bjeloruskoj kompaniji koja ih koristi za prijevoz migranata.

"Trebamo uvesti sankcije protiv zrakoplovnih tvrtki koje zarađuju novac dovodeći izbjeglice u Njemačku i druge europske zemlje", izjavio je Maas po dolasku na sastanak. Međutim, zrakoplovne tvrtke koje iznajmljuju zrakoplove tome se protive i tvrde da imaju zaključene ugovore s bjeloruskom kompanijom Belavia, koje ne mogu kršiti.

Razumijevanje za njihovo stajalište pokazuje Irska, koja se zauzima za jačanje sankcija protiv bjeloruskog režima, ali nije sigurna da su sankcije protiv zrakoplovnih kompanija provedive.

"Irska jest za povećanje pritiska i sankcije protiv bjeloruskog režima, ali mi također moramo osigurati da to bude praktično i izvedivo", rekao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Pročitajte više

 

Pročitajte više