Grlić Radman: EU treba biti aktivnija u rješavanju problema u BiH

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je na Varšavskom sigurnosnom forumu kako EU treba ustrajati u sankcijama Rusiji i podršci Ukrajini, priopćio je MVEP.

"Moramo biti ustrajni u sankcijama i nastaviti podupirati i pomagati Ukrajini", kazao je Grlić Radman na panelu s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, češkim ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskim i poljskim ministrom za Europu Konradom Szymanskim.

Grlić Radman je napomenuo kako je ruska agresija na Ukrajinu dodatno zbližila sve članice EU i da je važno zadržati trenutnu razinu solidarnosti s Ukrajinom, navodi MVEP. Na panelu je bilo govora i o proširenju Europske unije, a Grlić Radman je kazao kako otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ukazuje na nedvosmislenu potporu EU europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

"Otvaranje pristupnih pregovora s tim zemljama otklonilo je sve sumnje o novom zastoju u procesu proširenja EU. To je i snažan pokazatelj za ostale zemlje u regiji da se reforme isplate i da napori donose rezultate", rekao je šef hrvatske diplomacije, stoji u priopćenju MVEP-a.

"EU bi trebala biti aktivnija po pitanju stanja u BiH i odnosa Srbije i Kosova"

Također je istaknuo kako bi EU trebala preuzeti aktivniju ulogu u rješavanju ključnih pitanja regije poput stabilizacije političke situacije u Bosni i Hercegovini i normalizacije odnosa Srbije i Kosova. 

"Buduće članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU je u istinskom političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije. Proširenje je uvijek davalo veliki doprinos europskom projektu i potrebno je nastaviti s više odlučnosti. Istodobno, zemlje zapadnog Balkana moraju dati sve od sebe kako bi olakšale naše odluke. To uključuje prijeko potrebne reforme, posebno u ključnim područjima kao što su vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnost i demokratizacija institucija", rekao je Grlić Radman.

Na panelu je ponovio i da je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je promijenio izborni zakon u BiH bila pravodobna i potrebna te da će pridonijeti stabilnosti i boljem funkcioniranju bosanskohercegovačkih institucija, stoji u priopćenju MVEP-a.

Pročitajte više