Grlić Radman o stanju na Kosovu: Hrvatske snage će djelovati po potrebi

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je stanje na Kosovu, izbore u Njemačkoj i izjave Milorada Dodika. 

Osvrćući se na gomilanje naoružanja i vojske na granici Srbije i Kosova, Grlić Radman rekao je da presuđuje odgovornost prema miru i stabilnosti.

"Sigurno da političkim liderima nije u interesu destabilizacija regije. I Srbija i Kosovo vode računa o tome. U svakom slučaju, stabilnost regije je važna", kaže. 

Kaže da će hrvatske snage djelovati sa svojim saveznicima onako kako to bude nalagala potreba. 

Komentirao je i izbore u Njemačkoj. 

"Pokazalo se na prošlim izborima, prije četiri godine, da je agonija trajala šest mjeseci i osobito gospodarstvenici, srednje i malo poduzetništvo i savez njemačke industrije, koji je kralježnica njemačkog gospodarstva, inzistiraju na što ranijem sastavljanju vlade. Evo, i predsjedavanje G7, ali, naravno, tu su i neke druge agende, tu su i francuski izbori koji dolaze", kaže. 

Fragmentiranje birača

Kaže da su u igri novi trendovi. 

"Očito da je i zelena i digitalna agenda na neki način trendovska. Ovdje vidimo da je na pomolu fragmentiranje biračkog tijela, vidjeli smo šest stranaka i ostalih... Dvije državotvorne stranke, Unija i SPD, nisu više tako jake kao što su nekada bile, dolazi do promjena", kaže Grlić Radman i dodaje da, u vezi potencijalne promjene odnosa Hrvatske i Njemačke, svaka promjena može donijeti i neki nov narativ, ali da će svaka odgovorna politika ići u pravcu perspektive u pozitivnim vrijednostima.

Komentirao je i izjave Milorada Dodika o nezavisnoj Republici Srpskoj i rekao da je nezamislivo da dođe do promjene granica.

"Svima je u interesu cjelovita, suverena BiH, ali, naravno, prije svega, funkcionalna, institucionalno funkcionalna BiH, koja može biti jedino prosperitetna ako se poštuje konstitutivnost i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana", rekao je Grlić Radman na HRT-u

Pročitajte više