Grlić Radman: Podupirem pravo Izraela na obranu i zaštitu svojih građana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je danas napade Hamasa i drugih palestinskih skupina na Izrael te podupro pravo Izraela na obranu i zaštitu svojih građana, priopćilo je Ministarstvo.

Šef hrvatske diplomacije sudjelovao je na izvanrednoj videokonferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU sazvanoj radi eskalacije situacije na Bliskom istoku.

"Ministar Grlić Radman je osudio nediskriminatorne napade Hamasa i drugih skupina na Izrael te iskazao potporu legitimnom pravu Izraela na obranu i zaštitu svojih građana u skladu s međunarodnim pravom", stoji u priopćenju MVEP-a.

Europski ministri zabrinuti zbog velikog broja žrtava

Europski ministri su na sastanku iskazali zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Izraelaca i Palestinaca te velikog broja žrtava, posebno žena i djece.

Prioritet EU je trenutačno zaustavljanje nasilja, osiguranje prekida neprijateljstava i pristupa humanitarne pomoći Gazi, navodi se u priopćenju.

Ministri smatraju da mirovni proces i izravni pregovori dviju strana trebaju dovesti do održivog i sveobuhvatnog političkog rješenja i trajnog mira na Bliskom istoku. U tom će cilju EU raditi na mjerama za izgradnju povjerenja između obiju strana i poboljšanju životnih uvjeta svih građana, rekli su.

Na sastanku je dogovoreno da će se EU angažirati s relevantnim međunarodnim i regionalnim čimbenicima, uključujući u okviru bliskoistočnog Kvarteta, a posebno s SAD-om, Egiptom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugima u cilju pronalaska rješenja za aktualnu krizu te oslovljavanja uzroka bliskoistočnih napetosti, stoji u priopćenju.

Pročitajte više