Grlić Radman prijeti Srbiji: Snosit ćete posljedice

Foto: EPA

SRBIJA će zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posljedice u pristupnim pregovorima s EU, izjavio je danas hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Žestoke kritike hrvatskih dužnosnika i kulturnih ustanova izazvao je srpski zakon o kulturnom nasljeđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi.

Grlić Radman: To je nama u 21. stoljeća neprihvatljivo

"Otimanje hrvatske kulturne baštine nije niti u skladu s europskim vrijednostima i s perspektivom za koju se Srbija opredijelila i zasigurno će imati određene konsekvence kada se budu otvorila određena poglavlja koja su s time u vezi ključna, poput obrazovanja", izjavio je Grlić Radman novinarima u Puli.

Dodao je da je zbog toga hrvatski veleposlanik u Beogradu prosvjedovao kod srpske vlasti. Prema ministrovim riječima, prisvajanje tuđe kulturne baštine je skandalozno, ali se očito uklapa u hegemonističku politiku širenja tzv. "srpskog sveta".

"To je nama u 21. stoljeću nerazumljivo i neprihvatljivo i to vrlo oštro osuđujemo", istaknuo je Grlić Radman.

Srbi su izglasali novi zakon o kulturnom nasljeđu

U Srbiji je 23. prosinca izglasan zakon u kojim su u staru i rijetku bibliotečnu građu svrstana i izdanja dubrovačke književnosti koja pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom.

Radman je u Puli zajedno s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom sudjelovao na raspravi u okviru Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom "Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalni i regionalni angažman Europske unije, sigurnosni i obrambeni aspekti".

Pročitajte više

 

Pročitajte više