Grlić Radman: Stanje u BiH je neodrživo

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

TRENUTNO stanje u BiH politički je neodrživo i neperspektivno, smatra hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Budite hrabri, mudri i odlučni"

"Nužno je što prije postići dogovor oko izbornog zakona kako bi Bosna i Hercegovina bila država u kojoj su jednakopravni svi njezini konstitutivni narodi i svi njezini građani", kazao je Radman danas u Medulinu nakon sastanka s grčkim kolegom Nikosom Denidasom.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da budu hrabri, mudri i odlučni i da podrže proces koji će dovesti do jačanja povjerenja građana i pravednih izbora koji će eliminirati sve oblike nejednakosti i diskriminacije i u konačnici značiti boljitak za Bosnu i Hercegovinu.

Grlić Radman je ponovio stav hrvatske vanjske politike o promjeni izbornog zakona u BiH prije izbora 2022. kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike u Domu naroda te hrvatskog člana Predsjedništva.

Grčki ministar: Smatram da u BiH nema mjesta nacionalizmu

"Grčka nema nikakav interes u BiH osim da ona postane stabilna zemlja i prosperitetna na putu prema europskoj budućnosti i smatram da ondje nema mjesta nikakvom nacionalizmu", kazao je Denidas, dodavši da se izborni zakon u BiH treba čim prije donijeti.  

Grčka i Hrvatska nemaju otvorenih pitanja i danas su dvojica ministara razgovarala o gospodarskoj suradnji, ustvrdivši kako trgovinska razmjena bilježi stalni rast i otvara mogućnost daljnjih investicija. Tome svjedoči, kazao je Radman, i grčka tvrtka koja radi na izgradnji pristupnih cesta Pelješkog mosta.

Grčki premijer stiže u Hrvatsku

Najavivši posjet grčkog premijera Hrvatskoj za nekoliko tjedana, Dendias je zahvalio hrvatskoj strani što grčkim tvrtkama daje priliku da sudjeluju u važnom infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj, ocijenivši gospodarsku suradnju dobrom, premda se, kako je rekao, može poboljšati.

Dvojica su ministara prije sastanka u Medulinu sudjelovala na panelu u sklopu Konferencije o budućnosti Europe u Puli.

Pročitajte više

 

Pročitajte više