Grlić Radman u Rimu, iz Ministarstva kažu da Italija podržava Hrvatsku u Schengenu

Foto: Twitter

ŠEF HRVATSKE diplomacije Gordan Grlić Radman susreo se u Rimu s talijanskim kolegom Luigijem Di Maiom, a u razgovorima je istaknuta potpora Italije Hrvatskoj za šengenski prostor, eurozonu i OECD, priopćio je MVEP. 

Ministri su razgovarali o održavanju 5. sastanka Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije u Rimu 2022. godine i istaknuta je potpora Hrvatskoj na ulasku u Schengen, eurozonu i u OECD, navodi se u priopćenju. 

"Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika procesa proširenja"

Grlić Radman je tom prigodom ponovio i da se Hrvatska zalaže za proširenje Europske unije na jugoistok Europe. 

"Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika procesa proširenja jer je to put kako bi naše susjedstvo dugoročno bilo stabilno i funkcionalno, ali naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija", istaknuo je hrvatski ministar. 

Grlić Radman i Di Maio izrazili su zadovoljstvo nedavnim proglašenjem Isključivog gospodarskog pojasa i osvrnuli se na trilateralnu suradnju Hrvatske, Italije i Slovenije. 

''Trilateralna suradnja razvija se jako dobro, važno je nastaviti raditi na tri područja koja smo zajednički prepoznali kao najvažnija: povezivost, plavo gospodarstvo i zaštita okoliša'', rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je nakon susreta s Di Maiom sudjelovao na 7. Mediteranskom dijalogu - panel raspravi o budućnosti Sredozemlja s ministrima vanjskih poslova iz Španjolske, Slovenije i Portugala. 

O koroni

U izlaganju na tom skupu osvrnuo se na pandemiju koronavirusa i istaknuo kako je Hrvatska pokazala solidarnost u proljeće 2021. prvim bilateralnim donacijama zemljama zapadnog Balkana, dodaje se u priopćenju. 

"Do sada smo donirali više od 1.8 milijuna doza cjepiva diljem svijeta. Hrvatska je donirala 1.33 milijuna doza cjepiva mehanizmu COVAX i ostajemo predani tome", rekao je šef hrvatske diplomacije.  

Grlić Radman sastao se u Rimu i s Josephom McMonigleom, Generalnim direktorom Međunarodnog energetskog foruma (IEF).

Teme razgovora uključivale su ulogu IEF-a u očuvanju globalnog energetskog sustava i upravljanja, europski Zeleni plan, doprinos Hrvatske energetskoj diversifikaciji i sigurnosti s LNG terminalom na Krku te jačanje Inicijative triju mora. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više