Grmoja: U subotu krećemo s referendumom koji će obustaviti covid-potvrde

Foto: Pixsell/Patrik Macek

SABORSKA oporba kritizirala je danas Vladin prijedlog da se s 30 do 50 tisuća kuna kažnjavaju oni koji ne provode mjeru provjere covid potvrda, tražeći da o tim mjerama odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom, a neki najavljuju i kako će o tome tražiti očitovanje Ustavnog suda.

 

Arsen Bauk je najavio kako SDP neće podržati taj prijedlog jer smatraju da način na koji su se u ovoj krizi donosile odluke nije dobar što su, kazao je, neki nazvali 'stožerokracijom'.

"I dalje smo mišljenja da u slučaju ograničenja ljudskih prava odluke treba donositi Hrvatski sabor, a odluke tehničke prirode Vlada, pri čemu Stožer može biti savjetodavno tijelo Vladi", istaknuo je.

Nikola Grmoja iz Mosta napomenuo je kako Vlada covid potvrde nije spomenula u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, nego tek danas, pri čemu kazne predviđa i za dužnosnike.

"Stožer bez potpore Sabora uskraćuje ljudska prava i slobode"

"Vidjet ćemo što će moj stranački kolega Miro Bulj učiniti kada to stupi na snagu, ali činjenica je da mi u subotu krećemo s referendumom koji će sve to obustaviti, i covid potvrde i 'stožerokraciju'. Stožer bez široke potpore u Saboru donosi odluke koje uskraćuju ljudska prava i slobode i kada narod na referendumu pošalje poruku Vladi i Stožeru, vidjet ćemo što će biti s tim zakonom", poručio je.

Grmoja je pritom pozvao oporbene stranke da ne bježe, nego da zauzmu stranu jesu li uz narod ili Stožer, "jer ovaj put bježanja nema".

I Sandra Benčić uz Zeleno-lijevog bloka zatražila je da se odredbe o covid potvrdama i kaznama koje idu uz njih donose isključivo dvotrećinskom većinom u Saboru na temelju članka 17. Ustava, ocijenivši kako na temelju članka 16., odnosno, razmjernosti, za to nema uvjeta.

"Već godinu i pol smo u stanju izvanrednosti"

"To je bila velika greška i zato pripremamo inicijativu da se Ustavni sud očituje o tome jer ovo stanje sada više nije privremeno, nego smo u stanju izvanrednosti već godinu i pol i ne izgleda kao da će pandemija uskoro završiti", istaknula je.

Zato, naglasila je Benčić, treba imati jasna pravila kako postići politički i društveni konsenzus jer će ovo stanje definitivno potrajati, a ima i ozbiljne društvene posljedice poput polarizacije. Smatramo da i Ustavni sud mora reći da smo u stanju izvanrednosti, jer nakon godinu i pol više nitko ne može reći da je ovo normalno stanje, zaključila je.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta rekao je kako je od početka vrlo skeptičan oko učinkovitosti covid propusnica jer, istaknuo je, iskustva puno zemalja pokazuju da su neefikasne i kontraproduktivne te ne rješavaju problem.

"Covid propusnica je kriva mjera"

"Kada su ipak to odlučili, mislim da zakone treba poštivati i ne vidim propusta da neke jedinice javne uprave, pa ni Ured predsjednika izbjegavaju ili ignoriraju zakone koji su na snazi. Nepoznato mi je na koji bi se to način moglo izbjegavati, iako i dalje mislim da covid propusnica kriva mjera", naglasio je Bartulica.

Žao mu je, kazao je, da je Vlada napravila ovaj obrat jer je do sada imala prilično liberalni smjer u borbi protiv pandemije i Hrvatska je od toga imala koristi, a sada je izabran novi put "i ne znam zašto slijedi zemlje koje imaju loš način borbe protiv pandemije".

Peović: U knjižnici vam treba covid-potvrda, a u kafiću ne

Katarina Peović iz Radničke fronte prozvala je državne vlasti za neodlučnost po pitanju treba li se cijepiti ili ne i gdje treba pokazati covid potvrdu, jer u knjižnici treba, a u kafiću ne, što je, ocijenila je, svakako pridonijelo da imamo 60 do 70 umrlih dnevno.

Posebno je u postsocijalističkim zemljama, gdje je došlo do snažne devastacije javnog sektora, veliko nepovjerenje stanovništva u institucije i to nas je i dovelo u ovu situaciju, rekla je.

Pročitajte više